11 råd - Skydda din nätshopping och handla säkert via e-handel

11 råd - Skydda din nätshopping och handla säkert via e-handel

Avatar
Anita • 
Sep 17

Andelen köp som sker via näthandel ökar ständigt. Detta har inneburit vissa problem vad det gäller bedrägerier och säkerhet för den vardagliga konsumenten som får det allt svårare att skydda sig från dessa oseriösa aktörer. Här är 11 råd för hur du kan skydda dig när handlar via e-handel. 

1. Online Shopping-webbplatsens äkthet och identitet

Antalet onlinebutiker som startas ökar ständigt, och även om ett stort antal av dem är legitima företag, gör några av dessa sina affärer på att bedra människor på deras pengar. Se därför alltid till att bekräfta webbplatsens identitet innan du köper något från den. Cyberbrottslighet har i takt med det växande internet blivit en allt viktigare angelägenhet som inte mindre påverkar e-handel i väsentlig mån. Det faller på var och en att identifiera legitima onlinebutiker och de som förtjänar våra hårt intjänade pengar. För att identifiera en legitim onlinebutik kan du som konsument använda olika verktyg för att validera och säkerställa äktheten hos onlinebutiker innan du köper något från butiken.

Att försöka skilja mellan dem kan för vissa konsumenter som försöker köpa t.ex. den nya Apple iPhone 11 eller AirPods vara en betungande upplevelse, det kan till och med vara besvärligt att hitta en leksak affär, tidtagar ur, flygande drake, dam driver  för köp under Black Friday, Cyber Monday och Mellandagsrea 2019 - Januarirea 2020. Det är därför viktigt att alltid bekräfta webbplatsens identitet genom att fastställa vad den påstår sig vara. Detta kan göras genom en mängd olika faktorer, inklusive kontroll av "om oss"-sidan, dubbelkolla organisationsnummer och bekräfta detta med andra onlineresurser.

Kika gärna på Panprices blog för att se de nya specifikationerna för iPhone 11, iPhone 11 Pro & iPhone 11 Pro Max.

Kontrollera gärna autenciteten av e-handeln och bekräfta att säljaren är en auktoriserad distributör av produkten de köper från. Det finns ett stort antal onlinebutiker som säljer förfalskade varor. Det är relativt svårt för någon utan erfarenhet att identifiera en produkts originalitet. Men genom att undersöka och jämföra kostnaden för den ursprungliga produkten med andra källor och utvärdera kvaliteten på produkten kan en konsument i viss utsträckning verifiera huruvida nätbutiken erbjuder äkta produkter till låga priser eller säljer falska produkter.

Source: Pixabay

2. Säker betalningsmetod

Det finns alltid en risk när du gör ett köp på nätet att en hackare stjäl din betalningsinformation för att göra falska inköp. Du kan genom att använda god konsument praxis och säkra betalningsmetoder minska risken för obehöriga transaktioner. Se alltid till att använda en säker betalningsmetod när du köper produkter online. Detta kan vara i form av krypterade online betalningssystem som alla trovärdiga e-handelsbutiker använder. Dessa system kan till viss del säkerställa att kundens kreditkortsuppgifter är säkra och fria från nätfiskeattacker. De fungerar genom att kryptera den ekonomiska informationen i ett format som är svårt att läsa utan korrekt behörighet. Detta skyddar dig dock inte från hackare som avlyssnar din trafik.

Många gånger när man gör ett köp online använder man antingen en betalningsleverantör som PayPal, Klarna eller ett traditionellt betalkort / kreditkort. Dessa tjänster varierar i fråga om graden av konsumentskydd som de tillhandahåller.

Ett kreditkort är perfekt för shopping via e-handel på grund av dess utmärkta skydd mot bedrägerier. Det är därför ofta problemfritt att få transaktioner för felaktiga avgifter omvända. Ansvar är också en annan faktor att tänka på eftersom kreditkort vanligtvis har bra villkor och en konsument är troligtvis endast ansvarig upp till 500 kr (vanligtvis 0 kr) av det debiterade beloppet. Det robusta konsumentskyddet som följer med användning av kreditkort är fördelaktigt när du gör t.ex. köper kläder på NA-KD.

Betalkort är å andra sidan en form av betalningssystem som drar pengar från ditt personliga bankkonto. Betalkort är ett utmärkt alternativ för kreditkort och har numera har ett robust konsumentskydd likvärdigt kreditkort; utan en årliga medlemsavgift, risk för att samla på sig skulder och kravet av att man måste ansöka för att bli godkänd. Betalkort kan dock med hänsyn till att de är direkt länkade till ditt bankkonto skapa vissa problem. Om en felaktig transaktion har genomförts kan det oftast ta dagar om inte veckor för att återvända betalningen och returnera pengarna till bankkontot.

Betalningslösningar från leverantörer som PayPal och Klarna kan fungera som ett perfekt komplement till dina shoppingvanor online. Dessa tjänster skapar ett extra lager av säkerhet genom sina egna interna inloggnings- och betalningssystem, och kan därför eliminera behovet av e-handelsplattformen att själva bearbeta avgifterna, vilket minskar antalet platser som din konfidentiella information skrivs in och finns tillgänglig. Oftast erbjuder dessa tredjepart betalningstjänster sina egna skydd likvärdigt kreditkorten. Det har dock rapporterats om att dessa betalningsleverantörer ofta fryser kontoinnehavarens pengar medan företaget undersöker misstänkta anklagelser. Om detta är en återkommande företeelse kan ditt konto till och med avslutas och du förbjudas att använda betaltjänsterna.

3. Frakt

En av de betydande fördelarna med online-shopping är att vem som helst kan köpa vad som helst från var som helst i världen. Du kan genom att använda PostNord, DHL, UPS, TNT, DB Schenker eller FedEx skicka varor till hela världen utan större svårigheter. Detta har gett konsumenterna nya alternativ; emellertid är leverans av varor över hela världen fortfarande en utmaning. Till exempel, i online shopping, får en kund en produkt vid dörren, detta utgör en risk för att produkten går förlorad på vägen, eller till och med anländer till fel adress. Under sådana omständigheter försvinner produkterna antingen, eller så får man svårt att spåra produkten. Dessutom kan frakten ibland ta dagar eller veckor beroende på var de olika parterna är baserade. Och om produkter köps av en kund i Sverige från Kanada, kan de förutom dess ursprungliga försäljningspris också medföra ytterligare importavgifter.

4. Retur- och återbetalningspolicy

Kunder bör också vara nyfikna om retur- och återbetalningspolicyn för onlinebutiker. Många gånger visar butiker produkter som inte längre är tillgängliga, och kunderna betalar för den produkten. I dessa fall återbetalar vanligtvis onlinebutikerna hela betalningen av köpet till kunden. Ibland kommer produkterna i skadat tillstånd. I sådana fall bör kunderna vara medvetna om butikens retur- och återbetalningspolicy för att få hela pengarnas värde. Vad händer när en kund får en felaktig produkt? Kommer kunden att få en ersättning av produkten, en full monetär återbetalning eller återbetalning i form av presentkort eller kanske till och med en kombination av dessa? Vem kommer att bära kostnaderna för att transportera produkten tillbaka till lagret?

En konsument måste när han köper produkter online tänka på var lagret för produkten ligger. Om en kund köper en produkt från Storbritannien eller Europa är standardtiden för leverans av en produkt mindre än en vecka. Vissa onlinebutiker har ingen returpolicy vilket gör det svårt för kunden att byta ut eller returnera den skadade produkten. Det är därför avgörande för en kund att se till att onlinebutiken har en tydligt definierad retur- och återbetalningspolicy. 

Vissa prisjämförelsesidor såsom Panprices jobbar på funktionalitet som skulle göra det möjligt för konsumenter att med ett enkelt få en överblick vad det gäller total frakttid, tilläggskostnader, retur- och återbetalningspolicy.

Source: Giphy

5. Kundrecensioner och rykte

Den feedback som lämnas av andra kunder talar volymer om de tjänster och produkter som erbjuds av en e-handel. Man bör alltid kontrollera omdömen för att säkerställa att det det rör sig om en seriös och pålitlig webbutik. Recensionerna ger kunden en inblick i supporttjänster som erbjuds av e-butiken men säkerställer också en viss kvalitetskontroll när den köper en viss produkt eller tjänst.

Det är viktigt att en kund tar hänsyn till all relevant information om en e-handel  innan den köper något. Processen för att hämta information bör omfatta besök och granskning av själva e-handeln. Kommentarer om produkter och tjänster på onlinebutiken ger också en idé till kunderna och kan påvisa huruvida det rör sig om en seriös aktör eller inte. Det har observerats att företag med stor kundbas och goda recensioner är mer framgångsrika.

Det finns detaljerade omdömen av onlinebutiker på omdömesplatformar som Yelp och Trustpilot. Det är intressant att notera att falska omdömen har blivit allt vanligare där onlinebutiker lurar kunder genom att köpa falska omdömen. Det här kan vara svårt att upptäcka för den genomsnittlige konsumenten, men vanligtvis bör en onlinebutik med få recensioner, en ovanlig mängd positiva recensioner och få negativa kommentarer vara orsak till oro.

Det kan vara klokt att inte handla på en e-handel som varken tillhandahåller ett fungerande telefonnummer eller riktig adress. Det kan också föreslås att kunder ringer säljarna innan de gör inköp för att säkerställa deras kredibilitet samt förslagsvis undersöka deras retur- och återbetalningspolicy. 

6. Hänglåset och kryptering

En annan sak man bör tänka på är att kontrollera om en webbplats har SSL-kryptering eller inte. Om en webbutik-URL har SSL-kryptering öppnas webbplatsen som HTTPS snarare än HTTP. Vanligtvis visas en hänglåsikon på vänster sida av URL. Vilket ökar trovärdigheten för webbplatsen och samtidigt indikerar den viss mån av säkerhet. Google Chrome t.ex. belyser webbplatser som icke-säkra om det saknas HTTPS. Följaktligen rekommenderas det inte att använda en webbplats utan HTTPS för köp online.

7. Dela inte konfidentiell information

Det är inte heller rekommenderat att man delar med sig av konfidentiell information såsom personnummer då detta inte är nödvändigt för att färdigställa ett köp på e-handel. Det finns en påtaglig risk för att en hackare använder dessa konfidentiella uppgifter för egen vinning skull. Det är i allmänhet fallet att bedragare vilseleder människor genom att anskaffa sig små mängder konfidentiell information och utnyttja diverse svagheter, detta kallas Social Manipulation. Alla onlinebutiker som ber om sådan information, bör om inte så måste undvikas helt. 

8. Kontrollera dina räkningar regelbundet och skydda dina betalkort

Vanligtvis väntar man med att kontrollera sina räkningar under semestern.  Det rekommenderas dock att man regelbundet granskar sina elektroniska fakturor för att säkerställa att man endast faktureras för de inköp man personligen har gjort via sina kredit- eller betalkort. Det är viktigt att man granska misstänkta transaktioner extra noga och kontaktar sin bank alternativt betalningsplattformar som Swish eller Venmo för att få tillbaka felaktiga transaktioner. Man bör även vara misstänksam i det fall då en e-handelsplatform ber om en banköverföring istället för metoder som har ett grundläggande konsumentskydd.

Det har observerats att om ett betalkort äventyras kan svindlare ibland komma åt hela bankkontot. Det finns flera skyddsåtgärder även efter att hackern har fått åtkomst till dina betalmedel. Man bör så fort man upptäcker att ett felaktigt köp har gjorts genast ringa sin betalningsleverantör och påpeka detta. Vanligtvis ger bank- och kortutgivare sina kunder 30 dagar för att meddela dem i fall det finns problematiska transaktioner. Meddelar inte kunden sin kortutgivare om denna obehöriga transaktion så kan det i vissa fall bli svårt att få tillbaka det stulna beloppet.  

9. Säkra din dator

En “hacker” behöver inte lång tid för att få åtkomst till dina data. Vissa hackare behöver endast ett fåtal sekunder för att få access till din dator och stjäla din information. Därför är det alltid rekommenderat att man skyddar sin dator med regelbundna säkerhetsuppdateringar och up-to-date antivirusprogram. Det är bättre att betala för en komplett säkerhetssvit som erbjuder tjänster för att motverka skräppost, e-post med lösenordsfiske eller andra former av nätfiske-attacker. Det är inte tillräckligt att endast installera antivirusprogrammet. För att bättre skydda dig mot bedrägerier och bekämpa nätfiske måste du även se till så att dessa program hålls uppdaterade.

Source: Giphy

10. Nätshopping i utomhusmiljö

Det är alltid rekommenderat att man vid nätshopping på ett publikt wifi-nät använder en VPN (virtuellt privat nätverk) för att skydda sin data. Det finns en alltid viss risk involverad när man använder en offentlig wifi-hotspot, och det är därför viktigt att alltid använda ett adekvat skydd för att säkra sin datatrafik. 

En annan sak man bör tänka på när man handlar på nätet i en offentlig miljö är att det kan finnas nyfikna ögon med inte så goda avsikter. Därför bör du noga överväga vart du sitter och hur din dator är placerad i förhållande till de andra i rummet.  Försök dessutom att använda pålitliga webbplatser som du har använt tidigare där du redan har angett dina kreditkortsuppgifter, på detta sätt kommer du inte behöva dra ut ditt kreditkort för mer än en latte.

11. Skapa starka lösenord

Att skapa ett säkert och unikt lösenord är nyckeln till att säkra din nätshopping. Se till att du inte använder lösenord som består av lättillgänglig personlig information och försök att skapa lösenord som innehåller minst sex tecken med stora och små bokstäver, siffror och symboler.

Att använda ett lösenord som är svårt att knäcka har aldrig varit lika viktigt som när du använder diverse banktjänster eller shoppar på e-handelsplattformar. Men även då är ditt “perfekta” lösenord inte perfekt. Ett smart sätt att skapa starka lösenord är att använda ett program som LastPass eller 1Password. Programvaran håller reda på dina lösenord och säkerställer att du aldrig glömmer eller tappar bort ett lösenord. Programmet för hantering av lösenord spårar dessutom de ändringar du har gjort, ger dig ett slumpmässigt genererat och unikt lösenord för att skydda dina online-konton.

Glöm inte att även kolla in vår tidigare artikel om hur man enklast handlar från utomlands e-handlare.

Latest blog posts