Är det säkert att köpa från utomlands? 7 tips för en säkrare e-handel!

Är det säkert att köpa från utlandet? 7 tips för en säkrare e-handel

Avatar
Kalo • 
Apr 30

Planerar du att köpa något från utlandet? Då finns det ett par saker som du bör tänka på för att göra din shoppingupplevelse lite säkrare. Nedan följer 7 enkla tips för hur man kan handla säkert på nätet.

1. Undersök säljaren online för att se till att de är legitima

Det är alltid fördelaktigt att undersöka säljaren innan man gör ett köp för att säkerställa att det inte rör sig om en bedragande verksamhet. Det enklaste sättet att undersöka en säljare är att söka på Google. Har kunder haft dåliga erfarenheter av säljaren brukar detta vanligtvis framkomma på diverse hemsidor på nätet. Hemsidor som Trustpilot är kraftfulla verktyg för att göra bedömningen om huruvida en handlare är legitim eller inte. Sociala medier som Facebook och Instagram är också källor för att bedöma en e-handlare. Har en säljare många inlägg, många följare och många "likes" på sina inlägg talar detta för att det rör sig om ett företag som bryr sig om sitt varumärke och inte vill lura folk på deras tillgångar.

2. Se till att webbplatsen är säker

Det är väldigt viktigt när man handlar på en e-handel att säkerställa att hemsidan är utan tvivelaktigheter. Det skulle kunna röra sig om ägare som har onda intentioner kring verksamheten och däri aktivt jobbar i syfte att lura till sig så mycket av deras kunders tillgångar. Det skulle även kunna röra sig om tredjepart som har fått tillgång till e-handeln där du försöker göra en beställning. Här skulle denna tredjepart ha möjligheten att stjäla dina betaluppgifter eller annan känslig information. Ett tips kan vara att säkerställa att betalningen sker säkrat över HTTPS. Denna form av skydd är inte helt klanderfri men bör ge dig ett brett skydd mot somliga parter.

3. Vet dina rättigheter och företagets returrätt

Innan du gör ett köp så kan det vara bra att undersöka vilka rättigheter/skyldigheter säljare/köpare har gentemot varandra. Du som i egenskap av konsument köper en produkt av en säljare är skyddad i vissa avseende, dessa skydd är föreskrivna i lagen och utgör ett minimiskydd för konsumenten. Det innebär att säljaren inte kan avskriva sig dessa rättigheter/skyldigheter genom avtal. Oavsett bör du som köpare alltid undersöka vilka ytterligare rättigheter och skyldigheter som säljaren gör gällande i köpeavtalet. Var försiktig och läs alltid igenom hela avtalet innan du slutför ett köp. 

4. Håll program- och virusskyddet uppdaterat och använd starka lösenord

För att vara helt säker på att inget går fel när man gör en beställning via en e-handel så kan det vara bra att man säkerställer att ens egna dator eller mobil är säkrad från virus. Det har alltid varit ett stort problem med personer som installerar programvara på enheter som vi gör vår shopping på. Därefter stjäl dessa individer känslig information som de sedan använder för deras egen vinning. Det är inte alltid lätt att undvika virus men man kan försöka hålla sina enheter uppdaterade och undvika att ladda ner sådan programvara som kan komma med virus. 

5. Använd inte offentlig Wi-Fi för att handla på nätet

Att sitta på ett kaffé och köpa ett par klädesplagg online kanske inte är det mest anmärkningsvärda. Dessvärre finns det individer där ute som använder detta tillfälle som en möjlighet att stjäla känslig betalinformation. Köper du från en handlare över ett nätverk som inte är säkrat så riskerar du att din information hamnar hos en tredje-part som kan komma att använda dessa uppgifter för sin egen vinning. Undvik därför att köpa saker via offentlig Wi-Fi och använd om möjligt mobildata.

6. Betala med ett kreditkort eller använd Paypal, Swish eller Klarna

Att köpa varor över nätet utomlands kan innebära stora risker och det kan därför vara fördelaktigt att använda ett produkter. Ett kreditkort innebär att köpet i första hand sker på kredit, vilket betyder att du själv inte tar på dig den initiala kreditrisken. Kreditkort är oftast associerade med med högre kostnader men ger också ett större konsumentskydd för när du köper produkter på nätet. Utöver betalning med kreditkort kan du använda tjänster som Paypal, Swish eller Klarna. Dessa betaltjänster gör det enklare för dig som konsument att handla på nätet och samtidigt skyddar dig mot e-handlare som skulle kunna stjäla dina pengar. Dessa tjänster fungerar som en mellanhand mellan dig och e-handlarna vilket innebär att kortuppgifter och annan känslig information aldrig hamnar hos e-handlaren. På Panprices använder vi Klarna för att möjliggöra smidigare och säkrare köp över nätet. 

7. Var alltid kritisk till för låga priser

Du bör alltid vara kritisk till för låga priser på en e-handel. Om priserna är mycket lägre än priserna hos andra e-handlare så finns det en risk att du blir lurad. Försök att alltid bekräfta en e-handlares autenticitet genom att undersöka deras online närvaro. Det kan du göra genom en enkel Google sökning eller genom Facebook, Twitter, Instagram. Du kan även använda Panprices som genom analys av olika datakällor kan säkerställa att e-handlaren och priserna är genuina.

Latest blog posts