Allt du behöver veta om Artificiell Intelligens

Allt du behöver veta om Artificiell Intelligens - Del 1

Avatar
Eden Lev • 
Aug 13

Genomsnittlig lästid: 5 minuter

Artificiell intelligens (AI) är ett begrepp som används mer och mer i media, men det finns fortfarande många som inte har koll på vad det är. En del AI-forskare menar därför att vi måste skapa större medvetenhet kring vad artificiell intelligens är. Detta är nödvändigt för att skapa en debatt kring hur vi vill att det ska påverka våra liv i framtiden och om det bör regleras. I den första delen av "Allt du behöver veta om artificiell intelligens" kommer vi att gå igenom vad AI är och skillnaden mellan AI och AGI.
Vad är Artificiell Intelligens?

Artificiell intelligens finns överallt omkring oss, allt från algoritmen som avgör vilka inlägg som visas högst upp i dina flöden till chattbotar, Face-ID och Siri. Men det finns ingen generell definition av artificiell Intelligens.

För att kunna definera vad artificiell intelligens är krävs det att man har en officiell definition på intelligens, något som inte heller finns. På 1970-talet kallade man automatisk ruttoptimering för artificiell intelligens men idag anses det vara grundläggande datavetenskap. Den svenska AI-forskaren vid MIT, Max Tegmark, definerar AI som "möjligheten att uppnå komplexa mål", vilket kan ses som en väldigt bred defintion. Om man ska förklara vad AI är skulle man även kunna säga att artificiell intelligens är ett samlingsbegrepp för maskiner som har en intelligens som på något sätt efterliknar människans, exempelvis genom att den kan lära sig själv att bli bättre genom att ta lärdom av tidigare erfarenheter, förstå talspråk, lösa komplexa problem och liknande.

Artificiell intelligens (AI) och artificiell generell intelligens (AGI)

Den AI som vi har idag kallas smal eller svag AI. Detta beror på att den endast har en, inprogrammerad, uppgift som den kan lösa. AI kan vara mer intelligent än människor i vissa områden, exempelvis kan datorn slå människor i schack. Skillnaden mellan AI och människor är att människor kan lära sig saker inom massor av olika områden, vi kan spela schack, cykla, räkna matte, laga mat och skriva texter. Den AI som finns idag kan vara riktigt intelligent, men är begränsad till ett område. Om man istället tittar på artificiell generell intelligens, eller superintelligens och stark AI som den också kallas, så liknar den människans intelligens på det sättet att den inte är begränsad till endast ett område. När kommer vi utveckla AGI? Future of life skriver att omröstningar som genomförts visar att de allra flesta AI-forskare tror att det kommer att hända inom några årtionden. Genombrottet anses av vissa vara då AI blir bättre än människor på att forska inom AI.

Men vilken är då den mest intelligenta maskin som vi har idag? Det är omöjligt att svara på den här frågan. En av anledningarna till detta är att intelligens inte är en skala. Dessutom finns det inte, som tidigare nämnt, en generell defention för intelligens. Det som också komplicerar det hela är att vi endast har smal AI, vilket innebär att de ofta utför olika uppgifter inom olika områden. Hur ska man exempelvis kunna avgöra om Googles sökalgoritmer eller en självkörande bil är mer intelligent?

Slutligen, vad tycker du om AI? Hur vill du att framtiden ska se ut? Tycker du att utvecklingen av AI bör regleras? Diskutera med oss på våra sociala medier! I del 2 kommer vi titta närmare på fördelar och nackdelar med artificiell intelligens - missa inte det.

Håll dig uppdaterad genom att följa oss på FacebookInstagram och regelbundet kolla vår blogg.


Relaterade inlägg:

Oura Ring - En ring som mäter din sömn

Latest blog posts