Allt du behöver veta om artificiell intelligens - Del 2

Allt du behöver veta om artificiell intelligens - Del 2

Avatar
Eden Lev • 
Aug 17

Genomsnittlig lästid: 3 minuter

Det finns en del AI-forskare som menar att vi måste skapa större medvetenhet kring vad artificiell intelligens är för att skapa en debatt kring hur vi vill att det ska påverka våra liv i framtiden. Vi har tidigare publicerat den första delen av "Allt du behöver veta om artificiell intelligens" där vi kollade närmare på vad artificiell intelligens är, vad det används till samt skillnaderna mellan AI och AGI. I det här inlägget kommer vi lyfta fram fördelar och nackdelar med AI.

AI fördelar och nackdelar

AI-forskaren Max Tegmark säger "Allt vi älskar med civilisationen är en produkt av intelligens, att förstärka vår mänskliga intelligens med artificiell intelligens har potential att hjälpa civilisationen blomma som aldrig förr - så länge vi klarar hålla teknologin fördelaktig" (fri översättning).

Flera av de arbetsuppgifter som finns i företag idag kan genomföras effektivare och med mindre felmarginaler av AI-system. Eftersom AI också kan lära sig själv att bli bättre kan effektiviteten i företag som använder sig av AI kan öka över tid. Idag används olika AI-system ofta i kundtjänst, som chattbotar. Fördelen med det är att man kan ha en kundtjänst som är tillgänlig dygnet runt. Nackdelen med att AI kan göra flera olika uppgifter effektivare än människor är att människor så småningom kommer ersättas av maskiner för många arbetsuppgifter. Dock finns det en del, se exempelvis denna Forbes artikel, som menar att även om AI kommer ta över vissa arbetsuppgifter, så kommer det i och med den nya tekniken skapas skapas nya jobb som vi inte ens känner till idag. Detta innebär alltså att det inte nödvändigtvis kommer finnas mindre jobb, utan snarare att jobben och de färdigheter som krävs av människor kommer se annorlunda ut. Om vi tittar tillbaka 20 år så fanns exempelvis inte jobb som social media marketer, VR-utvecklare, webbutvecklare, drönarpilot och vindkraftstekniker (källa: framtid.se). AI kan också underlätta inom områden som exempelvis sjukvården. Om ett AI system kan sköta vissa uppgifter som att exempelvis identifiera en fraktur på en röntgenbild så frigör det tid för läkarna som kan spendera sin tid på de mer komplicerade fallen.

Kan AI vara farlig? I många sci-fi böcker och filmer blir robotar onda och tar över världen. Det är ganska orealistiskt, eftersom det inte är sannolikt att AI kommer känna känslor som kärlek eller hat. Det som däremot är två av de mest sannolika orosmomenten är:

1. Om det skapas AI med ett ont syfte. Vapen som använder avancerade AI-system kan snabbt bli väldigt effektiva och kan därför i fel händer vara otroligt farliga. Detta är en risk som finns även om vi bara har smal, eller svag, AI.

2. Om en AI som är utvecklad med gott syfte använder en oetisk metod för att nå sitt mål. Ett annat relativt sannolikt scenario är att vi inte lyckas skapa en AI som har exakt samma mål som oss. Ett enkelt exempel skulle kunna vara om man ber en självkörande bil att ta sig till flygplatsen så fort som möjligt och den därmed inte tar hänsyn till hastighetsbegränsningar eller att passagerarna kan må illa om den kör med för hastiga svängar.

Till sist, vad är dina åsikter kring framtiden och AI? Tycker du att det borde finnas regleringar kring utvecklingen av AI? Diskutera med oss på våra sociala medier!

Håll dig uppdaterad genom att följa oss på FacebookInstagram och regelbundet kolla vår blogg.


Relaterade inlägg:

Allt du behöver veta om artificiell intelligens - DEL 1

Oura Ring - En ring som mäter din sömn

Latest blog posts