Allt om objektiv - Kameraguide Del 3

Allt om objektiv - Kameraguide Del 3

Avatar
Jul 16

Genomsnittlig lästid: 4 minuter

I den tredje och sista delen av Panprices Kameraguide kommer vi titta närmare på objektiv. För att hitta rätt objektiv behöver du inte bara veta vilket objektiv som passar det du vill fotografera utan du måste också ha koll på vilket fäste din kamera har. Att köpa ett objektiv kan med andra ord kännas ganska komplicerat. I det här inlägget kommer vi gå igenom allt så du enkelt kan hitta det objektiv som passar dina behov och din kamera.

Till att börja med är det, när man pratar om objektiv, bra att känna till begreppet brännvidd. Det är nämligen det som skiljer olika sorters objektiv åt. Brännvidden är avståndet från linsens mittpunkt till bildsensorn och anges i millimeter. Brännvidden påverkar hur mycket av omgivningen som kommer med i bilden, desto lägre brännvidd desto större omfång kommer bilden ha. Så, det du gör när du zoomar är egentligen att öka brännvidden. Det är dock värt att nämna att det inte endast är brännvidden som påverkar omfånget, även sensorstorleken kan spela roll (för mer information om sensorstorlekar läs Panprices kameraguide del 1 HÄR). Desto mindre sensorn är desto mindre kommer omfånget vara. Så om du vill få med mycket på din bild behöver du, om du har en mindre sensor, ha ett objektiv med en mindre brännvidd än om du skulle ha haft en större sensor.

Så, vilken brännvidd behöver du?

8-14mm Fisheye objektiv

Ett fisheye objektiv är ett extremt vidvinkelobjektiv, du kan alltså få med väldigt mycket utav omgivningen. Men med dessa objektiv finns det en risk för att bilderna kan bli förvrängda. Fisheye används ofta vid sport- eller actionfotografering.

14-35mm Vidvinkel objektiv

Vidvinkelobjektiv passar dig som vill fotografera landskap, gruppbilder eller arkitektur då du får med mer av omgivningen i bilden än vad du får med ett normalobjektiv. Lägg dock märke till att även i detta fall kan bilderna bli något förvrängda om du exempelvis fotograferar närbilder på ansikten.

35-60mm normalzoom

Detta är den normala brännvidden för ett standardobjektiv som vanligtvis medföljer kameran. Ögat sägs ha brännvidden 50mm, så det är ett såkallat “normalperspektiv” och är det ett bra standardobjektiv för allroundfotografering. 

60-600mm teleobjektiv

Ett teleobjektiv är ett objektiv som har mer zoom än de tidigare presenterade sorterna. Detta gör objektivet passande för naturfotografering, sportfotografering och i viss mån även porträttbilder. Med ett teleobjektiv kan du även uppnå effekten av ett knivskarpt objekt och suddig bakgrund. Det är dock bra att känna till att desto längre brännvidden är desto bättre ljus kommer det att krävas för att få bra bilder.

18-200mm superzoom objektiv

Ett superzoom täcker flera användningsområden eftersom att de ofta har ett stort brännviddsomfång. Detta kan därför ses som ett objektiv som kombinerar flera olika objektiv och passar därför perfekt att ta med när man reser. Dess främsta fördel är flexibiliteten, men nackdelen är att objektivet kan ha något sämre bildkvalité.

50-200mm Makroobjektiv Makroobjektiv är perfekt för dig som vill fotografera små detaljer. Den har samma brännvidd som på andra kameror men har några unika funktioner. Bland annat har makroobjektiv oftast en fast brännvidd vilket gör så att man i vissa fall kan återge objekt i skala 1:1. 

Vilket objektiv passar till din kamera?

Nu när du vet vilket objektiv som du behöver är nästa steg att hitta ett som faktiskt passar till din kamera. För att veta om det gör det eller inte behöver du ta reda på vilket fäste din kamera har. Här är några olika fästen som finns: 

Canon

RF-mount: Canon skapade detta fästet för deras fullformats MILC kamera (mirrorless interchangeable-lens cameras). Då det endast är ett fåtal kameror i Canons sortiment som har det här fästet så finns det inte ett stort utbud av objektiv som passar till det här fästet. Om du däremot använder en EF-adapter kan du använda alla objektiv med EF-mount. Just därför säljs flera av kamerorna som har detta fästet tillsammans med en adapter.

EF-mount: Detta är ett fäste som Canon vanligtvis använder till sina kameror. Det finns även något som kallas för EFs-mount. Beteckningen skiljer sig något från EF-mount eftersom att EF-S inte är gjorda för fullformatsensorer. Om du däremot har en EF-S kamera kamera kan du utan problem använda ett EF objektiv.

Sony

E-mount: En av Sonys mount typer är E-mount, den används på Sonys spegellösa systemkameror. Detta innebär att hela A7-serien har detta kamerafäste. 

Fujifilm

X-mount: X-mount är Fujifilms kamerafäste som används för alla deras kameror som går att byta objektiv på.

Nikon

F-mount: Nikons F-mount används på deras DSLR kameror. 

Z-mount: Z-mount fästet har Nikon tagit fram för deras fullformats spegellösa kameror.

Om du vill använda ett objektiv som inte går att fästa på din kamera kan du lösa det med hjälp av en adapter. Panprices hjälper vi dig gärna om du har några frågor. Missa inte att kika på alla riktigt bra erbjudanden som finns i Europa just nu HÄR.

Håll dig uppdaterad genom att följa oss på FacebookInstagram och regelbundet kolla vår blogg.


Relaterade inlägg

Det här ska du tänka på innan du köper kamera - Kameraguide Del 1

Vilken kamera passar dig? - Kameraguide Del 2

Latest blog posts