Betalar man tull om man handlar från utomlands? Inom eller utanför EU.

Betalar man tull om man handlar från utlandet? Inom eller utanför EU

Avatar
Kalo • 
Apr 28

Att köpa din nästa iPhone eller Samsung Galaxy från utomlands kan vara en krånglig resa. Det är ett par saker som man måste tänka på när man handlar produkter från utomlands. En viktig sådan sak är tull och andra avgifter relaterade till import. Sverige är en del av EU-samarbetet vilket innebär att varor kan handlas fritt mellan unionens medlemsstater, utan tullavgifter. Den rättighet kallas för den fria rörligheten för varor och är en av de fyra friheterna inom Europeiska unionens inre marknad. 

När du beställer en produkt utanför Sverige men inom EU så skall du i regel inte behöva betala några extra påläggsavgifter relaterade till import av produkt. Det innebär att du utan problem kan köpa en produkt från exempelvis Tyskland eller Spanien och undvika tullavgifter. En sak att tänka på när man köper från utomlands är att fraktpriser kan skilja sig från land till land. Därför är det väldigt viktigt att du håller koll på de presenterade fraktpriserna. Det kan i vissa instanser hända att fraktpriserna blir högre än priset för produkten, särskilt för större och bökigare produkter. Att tvingas betala tullavgifter när man köper från utanför EU är oundvikligt och man bör räkna med ett prispålägg på upp till 25% mer än priset man köpte produkten för.

"...kontakta säljaren direkt genom e-mail, chat eller telefon."

För att vara säker på om en säljare skickar innanför EU bör man alltid kommunicera med säljaren innan man gör ett köp. Kom ihåg att du alltid köper varor på egen risk vilket innebär att du bör ha gjort en granskning av säljaren. Det är väldigt viktigt att du går igenom säljarens villkor samt annan tillförlitlig information på hemsidan för att bilda en uppfattning om vad priset skulle kunna ligga på. Ett tips kan vara att kontakta säljaren direkt genom e-mail, chat eller telefon. På det sättet kan du bilda en uppfattning om vad det slutliga priset kommer att hamna på. 

Att köpa produkter är alltid lite av en risk, därför kan det vara fördelaktigt att köpa genom en Panprices, en tjänst som möjliggör smidigare e-handel över landsgränser genom att eliminera den friktion som finns. Genom att köpa en produkt via Panprices från en tredjepart säljare kan du säkerställa dig om att du alltid är skyddad från bedrägerier och andra extra avgifter.

Latest blog posts