Panprices - Det här ska du tänka på innan du köper kamera - Panprices Kameraguide del 1

Det här ska du tänka på innan du köper kamera - Kameraguide Del 1

Avatar
Eden • 
Jul 7
Vill du ta dina bilder och filmer till nästa nivå? Har du bestämt dig för att köpa en kamera men är osäker på vilken? Oroa dig inte, vi finns här för att hjälpa dig hitta rätt kamera för dig till det bästa priset. I den här kameraguiden på tre inlägg kommer vi tipsa om saker du kan tänka på innan du köper kamera, olika modeller kan passa dig och slutligen kommer vi titta närmare på objektiv.

Vad ska du använda kameran till?

Den första och viktigaste frågan är: Varför vill du ha en kamera? Vill du kunna dokumentera dina resor, fotografera produktbilder till ditt företag eller ta porträttbilder på din familj? Har du som vision att jobba med fotografi i framtiden eller vill du bara ha en uppgradering från telefonkameran? När du har etablerat varför du vill ha en kamera och vad din framtida vision är kan du göra en lista med dina behov, utgå från följande aspekter:

1. Foto eller film?

Vill du kunna filma högkvalitativa filmer, eller vill du fokusera på att fotografera? Eller, vill du kanske kunna göra både och? Om du vill fokusera på att filma finns det några saker som kan vara bra att tänka på. Om du planerar att filma dig själv kan det vara bra att se till så att skärmen är utfällbar, på så sätt kan du se dig själv samtidigt som du filmar.  En annan sak som kan vara bra att kolla är om det går att koppla en extern mikrofon till kameran om den inbyggda mikrofonen inte räcker till.

2. Kompetensnivå fotografering 

En annan sak som kan vara bra att ta hänsyn till är vilken nivå du är på samt vad du vill uppnå för mål med din kamera. Om du är en nybörjare kan det vara bra att ha en kamera som är användarvänlig så att du lättare kan lära dig. Dessutom är det onödigt för dig att betala extra för flera avancerade funktioner om du inte planerar att använda dem. Vill du däremot bli proffsfotograf kan det vara bra att betala lite mer för att säkerställa att din kamera har alla funktioner du kommer behöva.

3. Storlek på kameran

Kamerans storlek kan verka som en obetydlig sak, men det är viktigt att ta hänsyn till. Om du planerar att ta med dig kameran mycket är det bra om kameran är lätt. Om du däremot kommer spendera tid i en fotostudio kanske det inte gör något om kameran är lite tyngre. En tyngre kamera kan dessutom underlätta att hålla kameran stilla vid fotografering.  

4. Olika funktioner att ta hänsyn till

Det finns även en del funktioner som kan vara bra att känna till när du kollar på olika kameror. Här är några av dem:

  • Sensorn är den delen i kameran som fångar upp ljuset och är därför avgörande för bildkvaliteten. I mobilkameran och vissa kompaktkameror finns exempelvis en mindre sensor, oftast en 1/2.3”- sensor. Nedan kan du se storleksförhållandet mellan fem av de vanligare sensorerna. Desto större sensorn är, desto mer plats finns det för varje enskild pixel och desto bättre kvalité har bilden.

  • Bilder per sekund (skrivs oftast fps eller bps) anger hur många bilder som kan tas per sekund. Om du ska fota objekt som rör på sig kan det vara det vara viktigt att kunna ta många bilder per sekund. Om du däremot mest ska fotografera motiv som inte rör sig så mycket, exempelvis landskap, produktbilder eller porträtt, så är denna funktion mindre viktig.

  • Batteritiden anges oftast som antal bilder per laddning. Om kameran har ett relativt lågt antal bilder per laddning (under 400 bilder) kan man behöva köpa ett extra batteri.

  • Vädertätning kan vara viktigt om du planerar att fota i tuffa väderförhållanden. Om du ska fota i miljöer med stora mängder damm eller om du planerar att ta med kameran i kraftiga regnskurar kan det vara bra om kameran är vädertätad. På så sätt behöver du inte oroa dig för att kameran ska skadas. 

5. Budget

Innan du går vidare till nästa steg kan det vara bra att bestämma vilken budget du har för kameran. En systemkamera kan kosta allt från omkring 3000 kr och uppåt, det finns i princip ingen övre gräns på hur mycket pengar som man kan lägga på en kamera, objektiv och annan utrustning. Om du däremot vill köpa en kompaktkamera kan du förvänta dig priser från ungefär 1500 och uppåt. 

Vilken kamerasort passar dig?

När du har skrivit klart din lista har du förhoppningsvis lite mer koll på vilka behov du har. Baserat på vilka behov du har kan du börja kolla på olika kamerasorter och se vilken som passar dig. Detta är några av kamerasorterna som finns: 

DLSR-kameror:

DLSR-kamera står för digital spegelreflex-kamera. Med en spegelreflex-kamera ser du hur hela bilden kommer se ut när du tittar in i sökaren. Det som är positivt med dessa kameror är att du kan se motivet med dina egna ögon och inte via en skärm. Detta gör så att du kan se exakt hur bilden kommer bli och på så sätt kan du lättare kan fixa passande inställningar. HÄR kan du jämföra priser på DLSR-kameror.

Kompaktkameror:

Förut var kompaktkameror betydligt vanligare, men i takt med att mobilkamerorna har blivit bättre har kompaktkamerorna ersatts. De kompaktkameror som finns på marknaden idag håller därför en betydligt bättre kvalité och kan i vissa fall vara likvärdiga enklare systemkameror. Kompaktkameran är oftast liten och smidig, många erbjuder dessutom wifi, vilket innebär att du snabbt kan överföra bilderna till din telefon eller dator. HÄR kan du jämföra priser på kompaktkameror.

Videokameror:

Om du vill fokusera på att filma kan du kika närmare  på kameror som är gjorda för video. Det kommer i flera olika former och storlekar. Det finns allt från mindre actionkameror för den som vill dokumentera äventyr till större, rejäla filmkameror. HÄR kan du jämföra priser på videokameror.

Slutligen är det bra att komma ihåg att kameran endast är ett verktyg, för att kunna ta riktigt bra bilder krävs det träning. Men att ha en kamera som passar dina behov kommer ge dig rätt förutsättningar för att kunna bli den fotograf du strävar efter att bli. Håll utkik på bloggen under nästa vecka för att inte missa del 2 där vi tipsar om olika kameramodeller. Tveka inte på att höra av dig till oss på Panprices om du har frågor - vi hjälper dig gärna!

Håll dig uppdaterad genom att följa oss på FacebookInstagram och regelbundet kolla vår blogg.


Relaterade inlägg:

Vilken kamera passar dig? - Kameraguide Del 2

Allt om objektiv - Kameraguide Del 3