Erik från Teknik i fokus inspirerar med sin passion för teknik och trender inom området

Erik från Teknik i fokus inspirerar med sin passion för teknik

Avatar
Kalo • 
Feb 14

Erik Wide driver en inspirerande teknikblogg, Teknikifokus.se. Det hela började som en enkel fotodagbok och har snabbt utvecklats till en betydande kunskapskälla för folk som tycker att teknik är kul och som vill följa den digitala evolutionen, få smarta tips, utförliga recensioner och andra diverse nyhetsnotiser kring teknik. Varje månad besöker tusentals människor hans blogg för lära sig om teknik på ett enkelt och lättsamt sätt. Vi intervjuar honom för att undersöka hur allt började!


Vart kommer din passion för teknik ifrån? Har du alltid varit intresserad av teknik?

Jag har alltid varit nyfiken på teknik. Det började någonstans när jag var liten och jag och mina bröder fick en Commodore 64 som man skulle “ta över världen med”. Sedan dess har jag alltid velat förstå hur teknik kan förändra våra liv. Jag tror att det är många idag som tar teknik för givet. Mitt teknikintresse grundar sig i att både förstå samspelet mellan samhälle och teknik men även det lite mer nördiga underliggande om hur tekniken faktiskt fungerar.

"Det började någonstans när jag var liten och jag och mina bröder fick en Commodore 64 som man skulle ta över världen med."

Vi kan väl leka med tanken hur det var för inte allt för länge sedan då två människor spontant skulle stämma träff med varandra och de inte hade mobiltelefoner. Hur gjorde man då egentligen för att tex meddela att man blir 5-10 min försenad, eller kanske fick akut förhinder och inte kommer alls? Möjligheten att kommunicera med varandra har de senaste åren genomgått en ofattbar progression och har i vart fall gjort mitt liv enklare.

På vilka sätt har tekniken gjort livet lättare för dig?

Jag älskar att vara nära andra människor och trivs i det sociala sammanhanget, och på det sättet har tekniken hjälpt mig komma närmare andra människor utan att närvara rent fysiskt alltid. Mina föräldrar och bröder tex bor långt ifrån varandra, tidigare har det varit svårt att hålla kontakt men nu har det öppnats upp fler möjligheter. Jag kan ta ett videosamtal en dag och en annan dag smsa och en annan kan jag både ringa, smsa och videosamtala. Möjligheterna till enkel kommunikation är oändliga och vi kommunicerar på så många olika sätt vilket jag tror underlättar och berikar mitt liv.

Det är samspelet mellan samhälle och teknik och hur vi lever våra liv som är kärnan och grunden till mitt intresse och ständiga fascination. Vid nya tekniska innovationer tänker jag alltid hur ska vi förhålla oss till denna nya teknik och hur det kommer att påverka våra liv?

Man besöker inte Teknik i fokus för att få en 50-sidors analys om varför nätverk finns, tanken är att snarare att så ett frö i folks huvud och skriva om teknik och innovation, sånt som jag gillar, för att väcka detta intresse hos andra. Man är här för att man är nyfiken på små innovationer som kanske i framtiden kan påverka ens liv, t.ex. en liten privat-röntgen kopplad till telefonen som man kan röntga sig utan att behöva gå till doktorn.

"Jag är lite mer av en tänk-om-människa. Tänk om vi kunde använda teknik för att göra det ena och det andra, och inte lika mycket varför vi ska göra vissa saker."

Jag är lite mer av en tänk-om-människa. Tänk om vi kunde använda teknik för att göra det ena och det andra, och inte lika mycket varför vi ska göra vissa saker. Jag vill upplysa människor om att en viss teknik finns och då kan vi kanske skapa en dialog och i slutändan kanske jag själv kan lära mig något från våra diskussioner. Jag skriver helst utifrån en generalist perspektiv i syfte att skriva till så många som möjligt. Jag försöker läsa många olika sajter och forum för att bilda mig en uppfattning av vad som är intressant och innovativt. Mycket av de bra tekniknyheter  som jag läser kommer från utanför Sverige och då kan det hända att jag läser dessa tyngre artiklar och tanken är väl lite att skriva om dessa, göra de kortare och enklare att konsumera för allmänheten i Sverige. 

När startade du  Teknik i fokus?

Det började med någon äldre fotodagbok där jag delade ett foto om dagen och det var lite där som grunden lades för vad som skulle komma att bli Teknik i fokus, ett första embryo så att säga. Det tyckte jag var väldigt kul och efter bilddelning blev det att jag började skriva mycket om mig själv, min familj och min vardag där jag var i ständig kontakt med teknik. Det var kring år 2012 som jag insåg att det var roligare att skriva om teknik än om mig själv och min vardag och jag bestämde mig då för att rikta bloggen till att endast skriva om teknik. En stor del av mitt beslut grundade sig även på att det inte fanns några stora teknikbloggar i Sverige. 

"...det var roligare att skriva om teknik än om mig själv och min vardag..."

Vad tror du är anledningen bakom varför det inte finns fler teknikbloggare i Sverige? 

Teknik är ett område som för de flesta är enklare att konsumera men inte så mycket att skriva, läsa eller fördjupa sig om. De flesta som skriver om teknik är vanligtvis de lite nördiga personligheterna som redan är intresserade av datorer och teknik. Däremot tror jag att det är många som fascineras av teknik och gillar att läsa om det men att dessa då söker sig utomlands i avsaknaden av enkla publikationer i Sverige.

"Jag försöker tittar på tekniken sett utifrån vad den skulle innebära för det stora sammanhanget och inte på tekniken i sig och på det specifika ändamålet."

Jag försöker tittar på tekniken sett utifrån vad den skulle innebära för det stora sammanhanget och inte på tekniken i sig och på det specifika ändamålet. Mitt perspektiv är lite bredare och jag försöker att koppla faktorer till hur vi lever i samhället. Min strategi till att skriva innehåll på min hemsida har varit att läsa mycket och brett om allt som har med teknik att göra och inte endast fokusera på enstaka teknikinnovationer. Samma sak handlar om recensionerna jag gör och då är de inte nödvändigtvis så tekniskt ingående eller alltäckande. Jag skriver recensionerna utifrån ett konsumentperspektiv och hur en vanlig person skulle använda produkten i sin vardag. Hur jag upplever denna pryl just nu? Och så försöker jag skriva en kortfattad recension.

Vad är ditt mest populära inlägg/recension?

Vissa inlägg har blivit väldigt uppskattade. Särskilt en om hur toaletter fungerar har fått väldigt mycket intresse. Man kan väl fråga sig om det är teknik, vilket jag tycker att det är. Jag tycker att teknik är mer än hur olika slags nätverk och data fungerar.

Vad skriver du helst om inom teknik?

Jag skriver helst, eller snarare mycket om hörlurar, främst för att jag gillar att lyssna på musik och använder de mycket i min vardag. Nuförtiden är det väldigt vanligt, särskilt de senaste åren i och med introduktionen av Apple Airpods att se folk gå runt med hörlurar av diverse slag. 

Har du några hörlursrekommendationer?

Jag har testat de flesta in-ear hörlurarna från Jabra men använder just nu ett par utanpåliggande Jabra-hörlurar, Jabra Elite 85h, som jag gillar väldigt mycket och kan rekommendera andra att köpa. Jag är ett stort fan av HearTrough-funktionaliteten i Jabra hörlurarna som gör det möjligt att lyssna på ens omgivning och justera hur mycket av omgivningen som  man vill höra. Det är perfekt om man vill vara medveten om vad som händer omkring sig. Bose är ett annat märke som har fått mycket utrymme de senaste åren tillsammans med Beats, Marshall och Urbanears. Vi får heller inte glömma doldisen från Sverige, Sudio, som gör riktigt fina hörlurar. Det gäller väl att hitta ett par hörlurar som passar ens vardag sett till pris och formfaktor. 

Vad är enligt dig den viktigaste teknik-innovationen under 2010-talet?

Jag tänker att om 2000-talet var Apple iPhones årtiondet så var 2010-talet i synnerlighet präglat av surfplattans uppkomst. iPaden släpptes 2010 och har haft en betydande genomslagskraft. Det handlar inte så mycket om surfplattan i sig. Vårt tids synsätt på vad en dator har förändrats med hänsyn till de möjligheter som surfplattan gjort tänkbara. Om iPhonen innebar en förändrad syn på vad som var möjligt med en mobiltelefon när den släpptes 2007 och ett sorts närmande till en dator men inte fullt ut så kan surfplattan ses som en legitim utmanare till datorn och att det absolut går att ersätta en dator med en enhet som är mer kraftfull och med bättre mobilitet än en vanlig stationär PC. Det är väl lite det som exemplifierat detta årtiondet. Vi behöver inte längre gå runt med tio olika minneskort eller stationära enheter utan allt får en plats på en enhet med liten formfaktor som du kan bära med dig överallt. Vi får mer i mindre helt enkelt.

Vilka trender inom tekniken tror du kommer få genomslag under 2020-talet?

Jag är helt övertygad om att det kommer vara lanseringen av 5G. Det är något som jag inte tror att man kan sätta perspektiv på just nu. Möjliggörandet av 5G i form av tillgängligheten till internet-kapacitet kommer inte vara en linjär utveckling utan exponentiell. Rent praktiskt är det uppkopplingen mellan olika enheter som kommer att vara fundamental. Man pratar mycket om det uppkopplade hemmet och vi börjar se embryon som högtalare eller glödlampor som är uppkopplade till nätet. Andelen enheter som är uppkopplade kommer att öka explosionsartat och hur dessa enheter interagerar med varandra kommer att påverka oss oerhört.  Det kommer att ta några år innan 5G når den breda massan men när den väl gör det så går det inte att beskriva den påverkan som den kommer att få. 

"Tanken är att flytta tekniken som skall användas till de yttersta ramarna, så nära enheten som möjligt i syfte att förbättra responstiderna och spara bandbredd."

En annan teknik som jag tror kan få stort genomslag är något man kallar för Edge Computing. Den innebär att mycket av kommunikationen och logiken skall göras direkt i enheten utan att behöva kommunicera med andra enheter. Tanken är att flytta tekniken som skall användas till de yttersta ramarna, så nära enheten som möjligt i syfte att förbättra responstiderna och spara bandbredd. Edge Computing är i dagsläget en underliggande teknisk innovation men kommer i och med införandet av 5G nätverk att få betydande ställning i våra enheter. Tänk dig en drönare som ska leverera paket. För att denna drönare ska fungera optimalt måste vissa beräkningar göras direkt i enheten så att besluten kan göras så snabbt som möjligt. 

Vad är dina favorit tech-prylar som du har hemma?

Definitivt min soundbar från Sonos, Sonos Beam. Jag använder den både som en högtalare till min TV och som högtalare för att lyssna på musik och podcasts. Sedan är så klart min iPhone en livskamrat tillsammans med min nya laptop Acer Swift 3. När vi är ute och reser så filmar jag en del med min actionkamera Drift Ghost 4K som är lite utmärkande med sin “bullet”-form.

Du har skrivit lite om vår tjänst Panprices. Handlar du mycket hemelektronik utomlands?

Jag är en global e-shoppare och det händer väldigt ofta att jag köper mycket utomlands. Trenden rör sig rent generellt mot att fler människor väljer att köpa sina julklappar eller sin mat från en e-handel snarare än från en traditionell butik då utbudet inte går att jämföra samtidigt som att det är smidigare. Tittar man globalt så växer cross-border e-handeln väldigt mycket. Trots detta finns det fortfarande stora komplikationer relaterade till användarnas shoppingupplevelse online. Antingen köper man varan från Sverige, eller köper man varan från Kina till ett billigt pris och då tar det dessvärre 28 dagar att få hem den. Det existerar helt enkelt inte en tydligt tjänst som gör det möjligt för konsumenter att köpa varor från utomlands till billiga priser och få hem de relativt snabbt. Panprices fyller en tydlig funktion på så sätt att tjänsten möjliggör för enklare e-handel över landsgränser genom att eliminera den friktion konsumenter möter när de försöker e-handla utanför det egna landet och dessutom till extremt konkurrenskraftiga priser. Att man dessutom löser kringliggande problem relaterade till frakt, kvalitetsmärkning, straffavgifter och tull gör de tjänster som Panprices erbjuder endast mer lockande. Sättet som vi konsumerar online har förändrats de senaste åren och nuförtiden handlar det mer om att få konsumenter att lita på en för dem okänd e-handlare i Tyskland, och det tycker att jag att Panprices har lyckats med.

"Panprices fyller en tydlig funktion på så sätt att tjänsten möjliggör för enklare e-handel över landsgränser genom att eliminera den friktion konsumenter möter när de försöker e-handla utanför det egna landet och dessutom till extremt konkurrenskraftiga priser."

Tack för att du samtala med oss! Vart kan man hitta dig?

Du kan hitta mig på www.teknikifokus.se, min Facebook-sida eller min Instagram. Ta gärna del av mitt nyhetsbrev också som bara skickas ut en gång i månaden med länkar till de senaste artiklarna om ny teknik och innovationer. Nyhetsbrevet är min samlade bild till mina följare av allt nytt som händer där ute i världen kring ny teknik.

Latest blog posts