Panprices - Handla säkert efter Brexit via nätet

Handla säkert efter Brexit

Avatar
Sophia  • 
Mar 12

Vi har alla  hört om Brexit, men vad händer med att handla från Storbritannien? 

Den 30 december 2020 undertecknade slutligen Storbritanniens premiärminister Boris Johnsson ett handelsavtal med EU. Detta i huvudsak betyder är att handeln med Storbritannien kommer att likna den med Norge, Schweiz och Kanada som inte är medlemmar i EU men som har undertecknat handelsavtal med EU.

Kärnan i dessa handelsavtal är att ta bort tullar på försäljning av varor som produceras lokalt. Importtullarna till Storbritannien kommer att vara ganska låga, cirka 1%. Dock vet man inget angående exporttullar.

Vi har samlat ihop viktig information till dig angående vad man ska vara uppmärksam över när du ska handla online från ett företag i Storbritannien som inte ingår EU nu mer.

En lista med tips så att du handlar säkert efter Brexit. 

Kontrollera var verksamheten : 

Om verksamheten är baserad i Storbritannien kan du överväga att hitta en alternativ EU-butik, för att säkerställa att du har starkare rättigheter om ett problem skulle uppstå i framtiden. Även när du handlar online är det viktigt att göra snabba undersökningar, kontrollera recensioner och webbplatser för sociala medier för att veta om andra kunders shoppingupplevelser och se till att webbplatsen är pålitlig nog för att göra ett köp.

Kontrollera avboknings- och returvillkor:

När du köper varor online från icke-EU-baserade företag , läs villkoren i deras webbplats och kontrollera om du kan returnera eller avbryta din beställning, om du ändrar dig. Dessutom finns det inget avtal kring konsumentlag så det är viktigt att kontrollera den informationen. 

Kontrollera om det finns ytterligare skatter eller avgifter

Om du köper från ett företag utanför EU, var noga med att läsa villkoren i deras webbplats för information om eventuella importavgifter eller ytterligare avgifter som måste betalas - till exempel moms eller tullavgifter - vid leverans. Om du ska köpa en produkt  från Storbritannien får du betala importtull, om varan kostar mer än 1600kr kan du, förutom momsen, behöva betala tullavgift också. 

Betalning: 

När du handlar online ska du betala med kort så om du stöter på ett problem har du möjligheten till återbetalning från din kredit- eller betalkortsleverantör. Betallösningar såsom Paypal eller Klarna är säkrare för dig som kund ifall webbsidan du handlar på känns otrygg då du inte behöver ge din betalinformation direkt till företaget. 

Kontrollera att webbplatsen är säker: 

Innan du lägger in dina kort-och känsliga personuppgifter, se upp för ett "s" efter "http" i början av url:en och en hänglås-symbol i din webbläsares aktivitetsfält, som visar webbplatsen är säker. Enligt GDPR behöver du ge samtycke till att din personinformation sparas, en  webbsida ska även kunna redovisa för dig hur de säkerställer att din data sparas på ett säkert sätt ex lagras det i moln, hur det krypteras, vilket du kan läsa mer om här på ett tidigare blogginlägg kring ämnet GDPR

Du kan även klistra in URL i Virus Total för att se vad webbsidan har för underlänkar, pop-ups eller är känslig för virus. 

På följd av att Storbritannien har lämnat EU  finns det förändringar i dina konsumenträttigheter också. Därför behöver du ha koll på ändringar som händer kring detta ämnet. Du har fortfarande konsumenträttigheter men de kommer att anges i brittisk lag och inte EU-lag. De juridiska garantier som du har enligt EU-lagstiftningen gäller kanske inte längre. Det är även svårare för dig som konsumenter att veta vart du ska vända dig vid olika problem t.ex retur. Vi hjälper dig gärna med köp från Storbritannien eller alternativa erbjudanden om du är intresserad av en specifik produkt.

Panprices undersöker återförsäljaren och kontrollerar webbsidan åt dig så att du slipper oroa dig om du kan handla säkert.  

Vår kundtjänst hjälper dig gärna om du har  frågor kring återförsäljaren, avgifter och leverans. Kontakta oss via livechatt, maila oss på support@panprices.com eller ring +46 72 848 6354.