Handla från utlandet via nätet - Några tips på hur man köper billig elektronik

Hur e-handla enklast från utlandet

Avatar
Magnus • 
Sep 6

Hur handlar man utomlands på nätet

Vi har alla sett hur en del produkter är billigare utomlands. Eller ibland har just den produkten som du vill ha inte kommit till Sverige än. Då är det frestande att försöka hitta produkten från en e-handlare utomlands och köpa den med frakt till Sverige. Du är inte ensam om den tanken, nästan 80% av alla konsumenter i Norden har provat på att göra detta enligt PostNord. Men det finns ett antal saker att tänka på innan du klickar hem den fantastiskt billiga drönaren från ett annat land. Nedan följer några tips och tricks från oss på Panprices.

Undersök noga vad du vill ha

Ångerrätten existerar i hela EU och är två veckor från mottagandet av en produkt. Den gäller inte alla varor, t.ex. inte resor och specialtillverkade varor. Men det betyder inte att det nödvändigtvis är lätt att returnera och nyttja ångerrätten. Det kan bli ganska kostsamt eftersom du behöver oftast bekosta frakten till butiken, vilken kan vara dyrare än den frakt du eventuellt betalade för att få produkten hem till dig. Köper du från en handlare utanför EU är det inte säkert att det finns en ångerrätt. Var därför extra noggrann med att undersöka vilken produkt du vill ha, så du vet att det är precis rätt.

Hitta lägsta pris – tänk på moms, tull och frakt

Att hitta lägsta pris är inte helt enkelt. Du kan inte bara titta på prislappen du ser på hemsidan. Är handlaren utanför EU behöver du dessutom alltid lägga till moms och ibland tull. Du slipper tull om varan kostar mindre än 1500 kronor, inklusive frakt. Hur stor tullen är kan du hitta hos Tullverket, ett exempel är kläder där tullen är 12%. Det kommer också ett tillkomma en avgift från fraktbolaget, som sköter varudeklarationen vid införtullningen.

Köper du från en handlare inom EU tillkommer inte tull och moms. Frakt tillkommer ibland, beroende på vilken handlare du köper av. Skall du köpa från en handlare inom EU så har panprices.com samlat över 5000 butiker på samma ställe genom att samla in data från flera av de största prisjämförelsesajterna i Europa. Vi har även i de flesta fall lagt till fraktkostnaden för att beställa hem varan till Sverige. Detta för att underlätta för dig.

Säkerställ att du kan lita på handlaren

När du hittat produkten du vill ha till ett bra pris hos en handlare, behöver du undersöka om du kan lita på handlaren. Det finns många bluffsidor, där butiken tar betalt men sedan inte skickar produkten. Sätt att undersöka om butiken är en bluff är att kolla om de finns sociala medier och har många följare, om hemsidan har många besökare och om själva hemsidan ser modern och bra ut. Undersök också kundbetyg. Om det är en handlare som ofta för fel, och får låga kundbetyg, kan det vara bättre att ta en bättre butik. Att returnera en vara till utlandet för att butiken t.ex. levererade fel storlek, kan ta rätt mycket tid och kännas osäkert. Med en bättre butik med bättre kundbetyg kan du undvika detta.

Panprices har vi samlat information om våra butiker, där vi slagit samman kundbetyg, handlaren storlek och närvaro på sociala medier, och med den informationen har vi skapat ett trygghetsindex, för att göra det lättare för dig som konsument att välja rätt handlare.

Kolla hur du kan frakta produkten och tid för frakt

När du är säker på att du kan lita på handlaren är det dags att se hur du kan lösa frakten. Enklast är det såklart som den butik du valt fraktar direkt till Sverige. Det är inte alltid fallet, och då finns det andra lösningar. Ett exempel är parcl.com, som hjälper dig med att handla upp frakten från det land du handlar ifrån till Sverige. Det finns även andra lösningar, som grabr.io, där en privatperson som besöker det land du handlar ifrån tar med sig varan till Sverige. Om du vill handla från USA finns det en mängd transportföretag som kan hjälpa dig med frakten. MyUS och Shipito är två sådana bolag, och båda har fått bra kundrecensioner. Tänk på att läsa villkoren noggrant, vem bär ansvaret som paketet blir skadat eller försvinner? Att frakta från utlandet till Sverige tar ofta någon dag extra, vilket är värt att tänka på.

Panprices visar vi om handlaren fraktar till Sverige eller inte. Du kan också välja att se priser inklusive och exklusive frakt. För handlare som ej skickar gods till Sverige lägger vi då till en typisk kostnad för att använda ett fraktbolag.

Latest blog posts