Intervju med Sveriges främsta teknikbloggare Elin Häggberg på Teknifik

Intervju med Sveriges främsta teknikbloggare Elin Häggberg på Teknifik

Avatar
Tom • 
Oct 30

Elin Häggberg är en entreprenör samt en av Sveriges främsta teknikbloggare. Av någon anledning har Sverige långt många färre teknikinfluencers per capita jämfört med exempelvis USA där Youtube domineras av några väldigt stora personligheter som primärt täcker hemelektronik. Därför var vi på Panprices extra exalterade över att få chansen att träffa Elin.

Elin är just nu aktuell med boken "Starta och driva eget". Med boken syftar Elin till att avdramatisera föreställningen att det skulle vara svårt att driva eget. Elin vill möjliggöra för de många personer med kreativa idéer som inte tänkt på sig själva som företagare att våga ta steget. Med allt fler nystartade bolag menar Elin att vi förutom de uppenbara fördelarna även fostrar en ny generation verksamheter där hållbarhetstänk finns med redan från start.

Elin Häggbergs bok om att driva eget.
Elins bok om att driva eget. Läs mer.

Q: En fråga du verkar brinna för är att få in fler tjejer i tech-sektorn. Vad har du för råd till näringslivet för att röra sig framåt i denna dimension?

  • Sänk trösklarna och fokusera på att få in rätt personer istället för att stirra dig blind på detaljerade kvalifikationer. Ett vanligt fenomen är att män överskattar sina förmågor medans kvinnor får kalla fötter av att de kanske inte exakt kryssar av alla efterfrågade förmågor. Detta leder till att kvinnor helt enkelt faller bort i de traditionella processerna. Här behöver man antingen sänka trösklarna eller hitta andra mer kreativa urvalskriterier.

  • Ett annat problem är att det är så få kvinnor som utbildas inom tech vilket gör att det blir huggsexa om de få som utexamineras. Här behöver man undersöka vilka andra pooler det finns att rekrytera ifrån. Man kan exempelvis rekrytera en kandidat som har förståelse i detalj för användarupplevelsen och sedan investera i att lära upp kandidaten internt i de nödvändiga teknikerna som behövs för den specifika rollen.

  • Som företagare kan man överväga att stödja de ideella initiativen som finns för att få in fler kvinnor i tech. Många bolag sponsrar exempelvis fotboll och annan idrott, varför inte skifta en del av den budgeten till någon av de svenska bootcamps som syftar till att få fler tjejer verksamma inom tech?

  • Bli bättre på att behålla kvinnor inom tech när ni väl har rekryterat dem! Det finns en rad signaler idag som pekar på att kvinnor inom tech tenderar att byta bransch efter bara några år. Startup-scenen från USA har fört med sig maskulinitet. I Sverige har branschen hittills varit mer inkluderande men jag tror att det finns fler saker vi kan göra inom detta område.

Kvinnor inom tech tenderar att byta bransch efter bara några år.

Q: Du har ju skrivit många bra guider för företagare men om du bara fick ge ett råd till en nybliven entreprenör vad hade det då varit?

  • Hitta ditt gäng av personer som ger dig energi och pepp. Det är lätt att man börjar känna sig ensam som entreprenör. Att tala med likasinnade som går igenom snarlika utmaningar kommer kännas otroligt givande!

  • Ett tips är att helt enkelt höra av sig till entreprenörer du inspireras av och fråga om de vill träffas. Vidare kan dessa sammanhang vara helt digitala. I det fall man utgår från en mindre stad som jag är det mer värdefullt att du talar med relevanta personer på distans än att du träffar exempelvis de lokala företagarna fysiskt.

Hör av dig till entreprenörer du inspireras av och fråga om de vill träffas.

Q: Slutligen kan jag inte hålla mig från att fråga vilka prylar du alltid bär med dig i din ryggsäck?

  • Jag kör idag Windows och är himla nöjd med min Dell XPS 15 tum från 2019. Förutom min laptop lämnar jag aldrig mitt hem utan min sladdpåse i vilken jag har dubbelt upp av allt såsom USB-C och lightning-kablar.

  • För att kunna fota och filma ‘on the go’ bär jag alltid med mig min digitalkamera Canon PowerShot G7X. Den telefon jag idag använder är en iPhone 11.

Tack för ett intressant samtal Elin!

Related blog posts