Intervju med wild life fotografen Karolina Norée

Intervju med wild life fotografen Karolina Norée

Avatar
Eden Lev • 
Aug 17

Genomsnittlig lästid: 5 minuter

Efter att ha volontärarbetat två månader på en hästgård i Sydafrika blev Karolina Norée helt kär i Afrika. Nu, fyra år senare, bor och jobbar den svenska fotografen i Krueger National Park, en av Sydafrikas största nationalparker. Vi har pratat med Karolina och hon berättade om sitt liv i Afrika och om vilddjurs-fotografering. Dessutom gav hon oss tips på hur man kan bli en bättre fotograf och berättade vad hon tycker man ska tänka på när man köper kamera.

Karolina Norée har alltid haft ett grundläggande intresse för fotografi, hon fick sin första kamera som 15-åring och tog en fotokurs på gymnasiet. Det var dock först när hon åkte till Afrika som intresset tog fart på allvar. Men hur kommer det sig att hon flyttade till Afrika? Hon berättar att hon, efter att hon kommit hem från volontärarbetet i Sydafrika, inte kunde sluta tänka på Afrika. Hon bestämde sig därför för att åka tillbaka och göra guide-träning. Hon reste då runt i södra Afrika samtidigt som hon lärde sig om djuren och träffade sin pojkvän. Det var då hon bestämde sig för att flytta. Idag jobbar hon på en lodge i Krueger Nationalpark och fotograferar på fritiden.

Foto: Karolina Norée

Karolina startade en Instagram (@karolinanoreewild) för att kunna dela sina bilder och visa allt det som hon själv blivit så  förtjust i. Instagramsidan har växt och idag har hon över 3500 följare. Karolina berättar att många skriver till henne på Instagram för att säga att de också vill åka till Afrika för att att kunna fotografera djur. Då svarar alltid Karolina att det är djur överallt. Det går  exakt lika bra att träna sin fotografering  på allt från fåglar till katter, hundar och ekorrar. Även Karolina själv brukar träna på att fotografera små mer “ointressanta” djur i sin trädgård för att träna sig på att fotografera. När man sedan är på safari i Afrika och har möjlighet att fotografera vilda djur har man oftast bara några sekunder på sig,  men har man tränat mycket innan så har man mycket  större chans att få bra bilder.

Vilken brännvidd är bäst vid djurfotografering? Karolina berättar att hon använder ett Nikkor 80-400 mm objektiv till sin Nikon D800 kamera. Generellt säger hon även att det är svårt att säga en brännvidd då det beror på vad för slags djur man vill fotografera, om man inte har jättestor budget så fungerar 70-300 jättebra. Hon tycker att man ska åtminstone ha 200-300 som max brännvidd, men att man om man ska fotografera  djur i Europa eller USA kan behöva upp till 600 mm då djuren ofta är längre bort. 

Foto: Karolina Norée

KAROLINA TIPSAR - Kameraköp

Så vad behöver man tänka på när man ska köpa en kamera? Detta är hur Karolina tänker när hon köper en kamera:

1. Frames per second, eller bilder per sekund som det heter på svenska, brukar förkortas fps och anger hur många bilder kameran kan ta per sekund. Detta är en av de viktigaste aspekterna om man vill fotografera vilda djur eller andra objekt som rör sig. 

“Ska man fotografera exempelvis en gepard som springer i 110 km/h är det bra att kunna ta många bilder i sekunder”

Just nu har hennes kamera, Nikon D800, 4-5 bilder per sekund något som hon känner inte riktigt räcker till. 

2. Sensorstorlek. När det  kommer till sensorstorlek tycker Karolina att det är väldigt bra om man har en fullformatskamera just för att man får mycket bättre kvalité på bilderna. Dessutom får man också mer utrymme för att kunna redigera och beskära bilden. 

3. Gör prioriteringar. Till sist så är det även viktigt att prioritera, om man inte har en obegränsad budget. Exempelvis tycker Karolina att det är mindre viktigt med funktioner som touch-skärm och WiFi. Hon prioriterar gärna bort det för att få ner priset på kameran något.

Foto: Karolina Norée

Slutligen frågar vi Karolina om hon har någon drömkamera eller drömobjektiv. Hon berättar då att hennes drömkamera är Nikon D500, för att den kan ta så många bilder per sekund.

Jämför Priser på Nikon D500

Hennes drömobjektiv är ett 300 millimeters objektiv som har 2.8 f-stop. Det innebär att objektivet kan öppna upp sig och ta in mer ljus, så att man kan fotografera bra bilder i sämre ljus och samtidigt  bibehålla en snabb slutarhastighet. Dessutom så får man en fin oskärpa i bakgrunden.

Glöm inte att följa Karolinas fotosida på Instagram och Facebook.

Håll dig uppdaterad genom att följa oss på FacebookInstagram och regelbundet kolla vår blogg.


Relaterade inlägg
Elin Häggberg driver Teknifik - en teknikblogg för ett roligare digitalt liv.

Intervju med Sveriges främsta teknikbloggare Elin Häggberg på Teknifik

Mobilanyheter

Så skapade 19-årige Rasmus en av Sveriges största tekniksajter

Related blog posts