Jag fick fel produkt när jag köpte från utomlands, kan jag få pengarna tillbaka?

Jag fick fel produkt när jag handlade från utlandet, pengarna tillbaka?

Avatar
Kalo • 
Apr 30

Du omfattas av konsumentköplagen trots det att du köper varor från utomlands. Lagen blir gällande så fort du i egenskap av privatperson köper en produkt eller vara från en näringsidkare. En annan lag som blir gällande när du köper från näringsidkare på nätet är Lag om distansavtal och avtal utanför affärslokaler. Generellt finns inte något lagstadgad skyldighet enligt  konsumentköplagen för näringsidkare att erbjuda ångerrätt eller returrätt. Däremot har en kund som handlar på internet en fjorton dagars ångerrätt. Det innebär att du som kund kan lämna tillbaka en vara som du har köpt helt utan anledning. Du som konsument har oftast det yttersta ansvaret i att lämna tillbaka varan inom den angivna tiden och varan ska vara i samma skick som när den köptes. 

Även fast säljare erbjuder garanti/öppet köp/bytesrätt så innebär detta inte att dessa rättigheter gäller för samtliga produkter. En vanlig produktkategori som brukar uteslutas från rätten att lämna tillbaka en vara är underkläder (och andra liknande konsumtionsvaror). Du bör alltid göra en noga granskning av säljarens villkor och det kan dessutom vara fördelaktigt att kommunicera med säljaren angående de produkter man specifikt vill köpa. 

Har du fått fel produkt när du köpt en vara från utomlands bör du alltid kommunicera detta med säljaren. Detta ska göras inom två veckor från det att du fick produkten hem till dig och helst så fort som möjligt. När du väl har kommunicerat detta med säljaren är det upp till de att undersöka vad som har gått fel i processen. Om det kan fastställas att fel produkt har skickats hem till dig så faller det på säljare att återgälda dig. Det kan antingen vara genom att återbetala dig för dina kostnader som du har haft eller skicka dig en helt ny “korrekt” version av produkten. Det faller i vart fall på säljaren att hjälpa dig att åtgärda problemet.

Att köpa produkter är alltid lite av en risk, därför kan det vara fördelaktigt att köpa genom en Panprices, en tjänst som möjliggör smidigare e-handel över landsgränser genom att eliminera den friktion som finns. Genom att köpa en produkt via Panprices från en tredjepart säljare kan du säkerställa dig om att du alltid är skyddad från bedrägerier och andra extra avgifter.

Latest blog posts