Panprices - Philip Kjellström Naturfotografen. 

Philip Kjellström Naturfotografen. 

Avatar
Marcus • 
Feb 8

Philip Kjellström Naturfotografen. 

Philip natur hobby fotografen. Vi möter Philip via ett videosamtal han sitter i sitt rum i Linköping där han pluggar kandidatprogrammet biologi på Linköpings universitet. Vi frågar vad som fick Philip att intressera sig i just naturfotografi. Han berättar att han alltid gillat och varit intresserad sedan han varit liten av djur och att fota dem blev en perfekt kombination. Philip säger att han tog det seriöst när han var runt 16 åt gammal och ledde till att nästan alla pengar gick till ny utrustning eller utflykter. 

Philip är idag 21 år och kommit en lång väg i sin fotografi om man jämför med när han först började. Min favorit story av vårt samtal är björn resan till Bollnäs. Philip berättar att han bokade en så kallad björnsafari. En björnsafari är när man går på en tur genom skogen för att leta reda på björnar och det är inga tama björnar som på ett zoo detta är vilda och levande svenska “Ursus arctos”  brunbjörnar som kan lätt och enkelt skada dig.

Philip berättar att början av resan så gick man runt och leta efter spår av björn det kan vara hår som fastnat på en gren eller träd som har mycket rivmärken eller ja du vet avföring. Philip lägger till att den svenska brunbjörnen för det mesta är konflikträdd när det kommer till människor och Philip behövde därför vara helt tyst och fick inte göra några ljud eller ljus från mobil. Brunbjörnen kan bli aggressiv om man invaderar deras revir eller kommer för nära deras björnungar. Efter hittat ett gömsle där dem kanske skulle kunna vara så slog de sig ner i väntan på att kanske få sen en björn på nära håll, han berättar att han satt där i flera timmar i regnet och vänta till dem dök upp. Björna kom och nosade ca 5 m från gömslet. “Det var en av dom vackraste men samtidigt adrenalin-pumpande stunderna jag någonsin upplevt” sade Philip livligt. 

Philips framtida planer är att åka till Sydafrika i ett par månader för bland annat åka på en guidad tur för att fota exotiska djur i Kruger national park. Det hoppas vi att  få höra mer om i framtiden. 

För att kunna fånga fåglar och andra snabba djur så krävs en rätt så avancerad utrustning. 

Philips utrustning består av en Canon 90D, som är en mångsidig kamera med kapabla foto- och video egenskaper och är en snygg DSLR som också kännetecknas av sin högupplösta 32,5 MP APS-C CMOS-sensor. Den här uppdaterade sensor designen uppnår förbättrad bild skärpa, upplösning och dynamiskt omfång, tillsammans med skicklig känslighet för ISO 25600 och låg ljudnivå för att passa arbete i olika situationer I kombination med avancerad bildbehandling kan den här sensorn också skicka UHD 4K30p och Full HD 120 p-video, samt stödja kontinuerliga stillbildsfotografering hastigheter upp till 10 bilder per sekund. Inte undra på att att Philips foton är så bra som dem är. 

Men kamera är en sak Philip har även två objektiv som han alltid har med sig. 

Tamron 16-300mm som är hans första objective han köpte, med hela 300 mm så kommer man mycket nära men inte tillräckligt nära när det kommer till naturfotografi så Philip nästa köp efter det är en Super telephoto sigma 150-600 f.5.6-6.3, Detta objektiv beskriver Philip som ett nästan ett måste när det gäller natur fotografi då avståndet mellan sig själv och djuret oftast måste vara ganska långt då vilda djur oftast blir rädda snabbt och ibland för ens egna säkerhet (exkluderande småfåglar :))

Vi frågar Philip om han fick välja en helt ny kamera att uppgradera till vilken skulle det vara ? 

Han har två han kollar på just nu och det är canon 5d mark iv eller eos r5 och sen ett objektiv från canon ef 100-400 f/4.5-5.6 l is usm ii

Philips bästa tips. 

1. Gå ut i naturen så mycket som man kan ! Man vet aldrig vad man stöter på och det kan vara väldigt avslappnande samt lärorikt. 

2. Ha tålamod. Mycket när det gäller naturfotografi tar tid och man måste vänta för det bästa ögonblicket.  

3. Tänk inte så mycket på vad andra gör på sociala medier eller hur mycket likes man får på varje bild huvudsaken ska vara att det är kul. 

Du kan självklart se mer av Philip och vad han sysslar med på hans instagram