Mobilanyheter.net - Så skapade 19-årige Rasmus en av Sveriges största tekniksajter

Så skapade 19-årige Rasmus en av Sveriges största tekniksajter

Avatar
Tom • 
Nov 19

Rasmus Hellmyrs var bara 16 år när han startade sajten Mobilanyheter som i dag, bara tre år senare, konkurrerar om besökarna med Sveriges största hemelektroniksajter. Kaxigt? Javisst, men så är han också ovanligt prylintresserad.

Att lyckas skapa något beständigt runt sin passion med hjälp av hårt och smart arbete för att en tid senare tjäna lika mycket som en börs-VD är imponerande oavsett ålder. Det blir dock särskilt intressant när personen bakom inte ens har åldern inne för att köpa starköl på Systembolaget.

Idén till Mobilanyheter föddes ur en frustration. Rasmus älskade att följa nyhetsflödet runt lanseringar av ny hemelektronik men kunde inte förstå varför de redan etablerade nischade sajterna kunde ta upp till tre dagar på sig att täcka annonseringen av en ny pryl. Rasmus ville ha aktuella och koncisa sammanfattningar av tekniknyheter på svenska och beslutade sig därför för att ta saken i egna händer.

Rasmus Hellmyrs

Det skulle senare visa sig att Rasmus inte var ensam om en hunger för detta format. Bara under oktober i år hade han över 1 miljon besök på Mobilanyheter. Med så mycket trafik är Mobilanyheter att jämföra med de redan etablerade sajterna - dvs de som Rasmus initialt var besviken på. Listar man Sveriges största nyhetssajter i relation till antal anställda skulle Rasmus troligen ligga i dess absoluta topp. Vi på Panprices var därför mycket exalterade över att möta upp Rasmus.

Vad var det som väckte ditt starka intresse för teknik och prylar?

  • I grund och botten var det min pappas intresse som smittade av sig. Farsan är också en prylgalning men inte fullt lika nördig som jag nu har blivit. I samband med att jag skulle köpa en Samsung Galaxy S2 började jag läsa en hel rad olika tech-nischade medier. Jag var väldigt nyfiken på temat och började konsumera i stort sett allt som fanns skrivet. Det var i denna fas som jag började känna en frustration över att det inte fanns några riktigt bra sajter i Sverige vilket var anledningen till att jag startade Mobilanyheter.

"Farsan är också en prylgalning men inte fullt lika nördig som jag nu har blivit."

Vad är din vision med Mobilanyheter?

  • Jag vill fortsätta att leverera korta och koncisa nyheter. Jag har bland annat inspirerats av The Verge som lyckats sammanfoga kvalitativ journalistik med kortare aktuella nyheter. Mitt nästa mål är att sprida nyheter inte bara på svenska utan på flera andra språk. Jag utforskar även möjligheten att skriva om andra ämnen. Jag har exempelvis använt min befintliga modell och plattform för att skriva nyheter om flyg vilket också är ett stort intresse. På ganska kort tid har även den sajten nått sin målgrupp och visat sig vara uppskattad.

Du är ju en av Sveriges största bloggare inom din nisch, vad tror du är anledningen till att det inte finns fler teknikbloggare i Sverige?

  • Det är någonting som jag också har undrat över. I USA finns det ett par personligheter som är stora på Youtube och svenskar har behövt söka sig utomlands för den här sortens innehåll. Även om man inkluderar de engelsktalande aktörerna är det dock ont om nyhetssidor som kontinuerligt släpper snabba nyheter i textform vilket uppenbarligen är ett format som många läsare gillar.

Du som har provat många prylar - vilken är din favorit-telefon?

  • Min favorit just nu är min Samsung Galaxy Fold. Mekanismen för den vikbara skärmen är förvånansvärt bra byggd! Med två skärmar kan jag ha en textredigerare öppen på den ena skärmen samtidigt och en webbläsare för research på den andra och skriva artiklar på resande fot. Förutom Galaxy Fold som är så speciell gillar jag OnePlus-telefonerna för deras 90Hz skärmar. Jag byter i princip telefon en gång i veckan så jag hinner testa det mesta som släpps.

Hur tänker du kring konkurrensen mellan Apples iPhones och de olika flaggskeppstelefoner med Android som operativsystem?

  • Inledningsvis var Apple förknippat med innovation men nu kommer alla nyheter snarare från kinesiska uppstickare och dessutom blir Android-lurarna allt billigare och bättre. Jag är övertygad om att det bara är en tidsfråga innan vi ser den större massan iOS-användare i Sverige börja byta från iOS till Android.

"Det bara är en tidsfråga innan vi ser den större massan iOS-användare i Sverige börja byta från iOS till Android."

När kommer anställd nummer 2?

  • Den första anställningen jag gör kommer vara för att få hjälp med att översätta sajten. Detta ligger troligen något år bort.

Framtiden får utvisa vad Rasmus tar Mobilanyheter härnäst. Vi på Panprices är dock övertygade om att vi kommer se mer av Rasmus framöver.

Hoppas du som läste uppskattade denna artikel. Dela den gärna med en vän, det hjälper oss mycket.

Latest blog posts