Panprices - Vad är Black Friday och hur blev den till?

Vad är Black Friday och hur blev den till?

Avatar
Tiba • 
Nov 19

Genomsnittlig lästid: 2 minuter Fredag är vanligtvis en mysig veckodag. Den är för de flesta som slutar deras arbetsvecka och ser fram emot att ha kul på fredagskvällen och helgen. Men för en fredag varje år betyder den dagen något helt annat. Black Friday har förvandlats till en av de största shoppingdagar i USA och andra länder i världen. Inte bara kommer vi att svara på frågan om vad Black Friday är, men naturligtvis kommer vi att informera dig när Black Friday 2020 sker - det är inte så långt bort! 

Vad är Black Friday

Det finns många teorier om varför dagen kallas Black Friday och var kommer den ursprungligen från och liknande. Men, enligt History.com, användes den först av polisen i Philadelphia under 1950-talet. Under den perioden skulle det årliga armé-marin fotbollsmatchen hållas i den staden på lördag efter tacksägelsedagen. Det beror på att Philadelphia var mellan arméns och marin akademierna.

Däremot, fredagen före det stora spelet mellan armé och marin så var polisen i Philadelphia tvungen att ta itu med massor av turister som kom till staden för att se spelet nästa dag. Många av dessa besökare skulle tillbringa tid i staden och därför började handlade i butiker. Detta innebar att polisen var tvungen att ta itu med större folkmassor på dessa platser, tillsammans med större mängd butikstjuv än vanligtvis. Polisen började kalla den årliga dagen som är fullt av människor (som älskade att shoppa) och tjuvar för "Black Friday”. 

Black Friday i Sverige  Det var kring 2012 Sverige började uppleva Black Friday. Det började först som en online shopping grej där webbshoppar gav några procent i rabatt på några produkter. Idag är det mycket större och även många fysiska butiker har hängt på trenden. Det kommer kanske inte som en överraskning att Black Friday är den största handelsdagen i USA varje år. Men vi i Sverige är faktiskt på väg i samma riktning. I år infaller Black Friday fredagen den 27 november och har snabbt blivit en av de största handelsdagarna i Sverige. 

Om du inte vill oroa dig för var du kan köpa vad är du varmt välkommen att skicka oss din önskelista så gör vi shoppingen åt dig med bästa möjliga priser! Skicka till oss en lista med alla produkter du önskar dig att köpa så återkommer vi till dig med de billigaste erbjudandena som finns! Du kan nå oss via email på info@panprices.com, kontakta oss via chatten mellan 9 och 18, eller ring på +46 72 848 6354. 

Vi på Panprices har förberett massa inför den kommande Black Friday! Därför skulle vi rekommendera att hålla koll på våra sociala medier (Instagram och Facebook) och bloggen för mer information, deals och senaste nyheter!