Panprices - Vill du veta mer om gråimport och vad vi har gjort för en bättre e-handel för dig?

Vad är gråimport?

Avatar
Rickard • 
Mar 5

Vad är gråimport?

Gränserna i online shopping har tonat ut. På grund av den globala digitaliseringen har alla konsumenter chansen att handla från t.ex. Tyskland, även om man befinner sig i Sverige. Dessutom, behöver man heller inte stanna inom EU-gränserna när man e-handlar.

Produkter som köps utanför EU kallas oftast för gråimport. I detta inlägg ska vi gräva in oss i vad gråimport är och vad man bör känna till innan man utför ett köp. 

Den här formen av import definieras när man handlar varor från ett företag baserat utanför EU:s gränser. Andra synonymer som används för köp utanför EU kan också vara “Privatimport” eller “parallellimport”. Det beror ofta på vad för produkt man söker efter. De olika benämningarna av Import associeras ofta med specifika produkter, till exempel så använder man ofta privatimport i samband med alkohol, parallellimport med fordon(bil, husvagnar och motorcyklar) och gråimport med diverse produkter som bl.a. elektronikutrustning. Till exempel inom kameror och tillbehör, datorer, videospel, mobiltelefoner, arkadspel etc.

Varför finns “gråprodukter”? 

Företag eller producenter som producerar olika typer av produkter i samma fabriker, kan ofta få en bättre och likartad produktionskostnad på sina varor, vilket ofta leder till bättre vinstmarginaler per vara. För att utnyttja den fördelen kan man ibland välja att sälja sina produkter på andra  mer konkurrensutsatta marknader, under det generella marknadspriset. För priset av en lägre marginal. Detta görs ofta i samband av att man vill öka sin marknadsandel i ett område.

Hur ser gråimport ut idag?

Det finns flera anledningar till att ”gråimport” / ”parallellimport” har en närvaro och tillväxt på särskilda marknader runt om i världen idag. Som man bland annat kan se hos Amazon, Alibaba, EBay och Taobao. 

Den första anledningen ligger i att den globala digitaliseringen är här, och möjligheten att nå ut till flera människor har ökat exceptionellt.

Därefter har efterfrågan likaså ökat i takt med den digitala expansionen, där både nya produkter och marknader synliggjorts.

Sedan har prisskillnader blivit mer synliga, och därav har jakten på bästa möjliga pris blivit en vardaglig sport. I och med de stora prisskillnaderna som finns beroende på land, marknad, ekonomi och skatt. Så, har det lett till en “prisjakt-emigration”, där man tar till internet för att hitta bättre priser, ofta utanför nationella- och europeiska gränser. 

Vad ska man vara uppmärksam på inför gråimport?

Det kan definitivt finnas baksidor som man bör vara uppmärksam för, likt inom många delar av handel. De mest frekventa problemen som har rapporterats runt om i världen ligger inom dessa tre delar. Dolda kostnader, förskottsbetalning / okända- eller begränsad typ av betalningsmetod, samt garanti och service.

Dolda kostnader uppstår oftast under leveransen av varan. Eftersom de ofta skickas utanför EUs gränser, så tillkommer skatt och eventuella tullkostnader. Vilket kan variera beroende på typ av produkt och mängd, samt tillhörande skattesats. Skattesatsen kan vara 6% för alkohol, 12% för kultur och 25% på elektronik. Mest relevant moms inom internet-handel är 25%, som även är den mest omfattande typ av moms. Och täcker de allra flesta typer produkter, som t.ex. elektronikvaror och kläder.

Förskottsbetalning eller begränsande betalningsmetod är ett relativt vanligt problem som du ofta stöter på inom hemsidor utanför EUs virtuella gränser. Där alternativen begränsats till endast bankkort eller en lokal aktör som du själv inte använt tidigare. Där du vanligtvis behöver acceptera förskottsbetalning för att gå vidare. Vilket inte alltid inspirerar tillit och glädje i köparen.

Garanti och service finns det inte någon garanti på (pun intended) vid köp utanför Europa, vilket oftast baseras på det bristande eller obefintliga handelsavtal som måste vara på plats mellan säljare och mottagare(land), eller att säljaren helt enkelt inte omfattas av de konsumentlagar vi förhåller oss till i Sverige och EU. Vilket skapar stora problem när det kommer till garantier, service och returer. Vissa säljare kan däremot skapa sina egna lokala garantier för sina produkter, men kan ofta vara bristfälliga och vaga. 

Eftersom att du köpt produkten från en producent utanför EU, så kan både produktservice- och kundservice vara svårt att både hitta och komma i kontakt med. Då de kanske inte har en lokal närvaro.  

Finns det en lösning till de här problemen?

Självfallet! Nära till hands? Jajamän!

Hur ser den här lösningen ut som är så nära till hands, kanske du frågar dig själv?

Panprices är ett Svenskt företag som har sett den risk och osäkerhet som ofta kan uppstå vid bland annat importer utanför EUs gränser. Och har därmed bestämt sig för att ta upp manteln och förse kunden med en “brygga”  med säkra betalmetoder, samlat de bästa priserna och såklart en gedigen och lösningsorienterad kundtjänst och köp garanti. Plus så mycket mer!

Hur går lösningen till?

Det vi har skapat är en plattform där vi har samlat alla de bästa priserna vi hittat för alla möjliga typer av elektronikvaror på ett och samma ställe. Verifierat säljarna utav produkterna för att därefter stärka relationerna mellan parterna. Vi har därefter utvecklat direkta köpalternativ på produkterna, så att du direkt kan välja att köpa produkten via oss, istället för att bli dirigerad till återförsäljare.

Därefter har vi eliminerat de dolda kostnaderna som kan uppstå. Så, priset du ser är det slutgiltiga, inklusive frakt, tull och moms. Vi tar även över kundtjänsten och garantier för dina köp, för att ge så snabba och bra lösningar som möjligt. I och med det slipper du att jaga efter en möjlig kontakt som kan befinna sig utanför Sverige. Fantastiskt!

Nyfiken?

Du som har ett intresse för b.la. fotografering kan hitta kameror och andra spännande produkter  hos Panprices. med grymma priser från hela Europa, säkra köp, snabb service och garanti.

Observera att Panprices inte är säljaren av produkterna, utan erbjuder endast en marknadsplats  av produkter där  man kan jämföra priserna från varje återförsäljare, så att du kan spara största möjliga peng. Panprices hjälper även med kundtjänst - för få en så enkel och komplett service som möjligt.

Ta en titt på våra "Bästa erbjudanden" eller kolla in populära produkter länkade nedan.