Vilken kamera passar mig? - Panprices kameraguide del 2

Vilken kamera passar mig? - Kameraguide Del 2

Avatar
Eden Lev • 
Jul 15

Genomsnittlig lästid: 4 minuter

Vill du ta dina bilder och filmer till nästa nivå? Har du bestämt dig för att köpa en kamera men är osäker på vilken? Oroa dig inte, vi finns här för att hjälpa dig hitta rätt kamera - till det bästa priset. Förra veckan publicerade vi första delen i vår guide som handlade om vad man ska tänka på innan man köper kamera, om du inte har läst det än hittar du den HÄR. I den här delen kommer vi titta närmare på vilka modeller som finns och vilken kamera som kan passa till olika slags fotografer.

Kamera för naturfotografering: Canon EOS 5D Mark IV

Det är allmänt känt att Canonkameror är väldigt bra på att fånga färger på ett naturligt sätt, vilket är till fördel för dig som vill fånga naturens skönhet. Dessutom tar kameran bilder med en otrolig skärpa, vilket säkerställer ytterst detaljrika bilder. Kameran kan ta upp till 7 bilder per sekund och är vädertätad så vatten, smuts eller damm riskerar inte att förstöra kameran. Fotosidan skriver "7 bilder per sekund i kombination med en väldigt rapp autofokus gör att 5D Mark IV klarar av de flesta situationer som en natur- eller pressfotograf kan hamna i".

Allroundkamera: Sony Alpha A7 III

Den populära kameran Sony Alpha A7 III är inte bara topprecenserad, utan sägs också passa en många olika sorters fotografer då den fungerar riktigt bra i många olika situationer. Kameran har en funktion som kallas ögonautofokus vilket innebär att kameran ser till så att ögonen är i fokus, även om motivet rör på sig. Den är även riktigt snabb och kan fotografera upp till 10 bilder per sekund och har en bra batteritid på 700 bilder per laddning. Vill du även kunna filma? Inga problem - du kan filma HDR-videor i 4K upplösning.

Kamera för Youtube: Canon PowerShot G7 X Mark III

Har du som ambition att bli Youtuber? Eller vill du bara ha hemmavideor i toppkvalité? Med den här kameran kan du förlita dig på ett riktigt bra autofokus samt en utmärkt färgupptagning - allt för att dina filmer ska bli riktigt proffsiga! Kameran erbjuder en inbyggd smartphoneanslutning så att du lätt kan föra över bilder eller filmer direkt från kameran till telefonen. Det finns även möjlighet att koppla in en extern mikrofon vid behov. Du kan se ett exempel på hur det ser ut när du filmar med den här kameran HÄR.

Actionkamera för äventyr: GoPro Hero8

Den här lilla kameran är inte bara vattentät upp till ett 10 meters djup, utan den erbjuder också en rad olika funktioner och en förvånansvärt bra bildkvalité. Du kan bland annat manuellt ställa in om du vill filma i en långsammare eller snabbare hastighet under filmens gång för att skapa coola effekter. Om du ska på ett äventyr som kräver att du använder båda händerna kan du fästa kameran på många olika ställen, exempelvis huvudet, en surfbräda, på en cykel, i bilen eller till och med på ett husdjur. Det finns även en möjlighet att köpa till en extern blixt, en extern skärm eller en extern mikrofon vilket ger dig möjligheter att få riktigt proffsiga filmer.

Bra nybörjarkamera: Canon EOS 2000D

Denna kamera är nedskalad och innehåller endast enklare funktioner, men den är också betydligt billigare. Om du är nybörjare och ska köpa din första kamera kan detta vara en perfekt kamera att börja med. Du kommer kunna njuta av känslan och kvalitén av en systemkamera, samtidigt som du slipper lägga ut allt för mycket pengar. Dessutom, om du mot förmodan skulle inse att fotografi inte var något för dig har du inte lagt ut allt för mycket pengar i onödan. Trots kamerans enkelhet erbjuder den Wifi för att du enkelt ska kunna föra över bilder till din telefon eller dator.

Proffskamera: Nikon D850

Sist men verkligen inte minst - Nikon D850 är en kamera som fungerar bra för dig som vill satsa på fotografi. Den gör det bland annat möjligt för dig att, med hjälp av pekskärmen, enkelt kunna trycka på det objekt du vill ska vara i fokus. Den klarar av att ta bra bilder även när ljuset är sämre och den är vädertätad. För att bilderna ska kunna överföras direkt till din telefon eller dator finns Wifi samt Bluetooth uppkoppling. Utöver detta kan du ha på tystläge och fotografera upp till 6 bilder per sekund utan att det hörs, vilket kan vara bra om du vill fotografera på exempelvis bröllop eller event. Skärmen går även att vinkla och du kan filma i slowmotion.

 

Efter att ha läst del 1 och 2 i vår kameraguide har du förhoppningsvis hittat en kamera som passar dig. Om du själv vill bläddra mellan olika modeller hittar du DLSR-kameror HÄR, kompaktkameror HÄR samt film-och actionkameror HÄR. Nästa del i vår kameraguide kommer publiceras nästa vecka, och då kommer vi kolla närmare på vilka objektiv som passar till vilken slags fotografering och till vilken kamera - missa inte det. Tveka inte att höra av dig till oss på Panprices om du behöver hjälp.

Håll dig uppdaterad genom att följa oss på FacebookInstagram och regelbundet kolla vår blogg.


Relaterade inlägg

Det här ska du tänka på innan du köper kamera - Kameraguide Del 1

Vilken kamera passar dig? - Kameraguide Del 3

Latest blog posts