Panprices Logo
Allt du behöver veta om leverans och förseningar

Allt du behöver veta om leverans och förseningar

Avatar
Sophia • 
16. huhtik.

När man handlar på nätet går man igenom några steg. När du har skickat din beställning får du en orderbekräftelse som bevisar att du har beställt en produkt eller tjänst men det betyder inte att den är på väg till dig. När du får leveransbekräftelse då kan du se hur många dagar det kommer att ta för att din beställning ska vara framme. De flesta gångerna får man på samma mejl eller sms ett spårningsnummer som du kan se vad paketet befinner sig, annars kommer en till notis till dig med de numret. 

Vi har listat fram till dig vad du behöver veta om din leverans och några exempel på vilka skäl kan försena din leverans.

Leveranskostnader

Du måste alltid informeras tydligt om det totala priset för ditt köp, inklusive leverans och andra relaterade kostnader.

Priserna kan skiljas från inrikes sändning eller utrikes. Om leveranser kommer från ett annat EU-land kan postavgifterna inte vara desamma i Sverige. Innan du köper dina varor måste du få  information om vilka gränsöverskridande leveransalternativ som är tillgängliga för dig och hur mycket de kostar.

Skadat gods

Det är företagets ansvarar för eventuella skador på dina varor från det att de skickas tills du mottar dem.

Därför, om du får något som du beställt upptäcker att dina varor är felaktiga eller inte fungerar som de ska, har du rätt att be om att de ska repareras, bytas ut, eller återbetalning.

Leverans saknas

Om du inte tar emot dina varor inom 30 dagar eller inom den överenskomna tiden, bör du påminna företaget. Till exempel, om företaget har informerat dig om att din leverans är försenad med en vecka på grund av problem med sina leverantörer, bör du överväga att ge honom den extra veckan.

Om företaget fortfarande inte levererar inom den förlängda tidsfristen har du rätt att säga upp ditt kontrakt och få ersättning så snart som möjligt. Du behöver inte ge dem extra tid.

Paketleveransavgifter

Företag i EU som levererar paket över gränserna måste lämna in sin offentliga prislista varje år för publicering i ett EU-verktyg.

leverans

Vilka är anledningarna till försenad leverans?

De vanligaste faktorerna som leder till försenad leverans är följande:

Felstavad, ofullständig eller föråldrad adress - när föraren inte levererar paketet till en adress som är svår att hitta kommer ett nytt leveransförsök inte att göras om inte kunden tillhandahåller alla nödvändiga detaljer. Föraren lämnar vanligtvis en anteckning till klienten.

Misslyckade leveransförsök - om mottagaren inte är närvarande på den angivna leveransadressen anses leveransförsöket vara misslyckat. I de flesta fall kan föraren inte återvända till denna adress samma dag.

Felaktigt ifylld beställningsformulär - ett postnummer skrivet i gatunummer fältet eller vice versa, stadsnamnet skrivet i gatunamn fältet eller ett fält som lämnas tomt kan också orsaka försenad leverans.

Omdirigering av paket - om du väljer att ändra leveransadress efter att leveransservice har bekräftats och informationen har matats in i systemet kan en omdirigering leda till försenad leverans.

Fördröjning orsakad av tullen - denna situation uppstår när nödvändiga dokument fylls felaktigt eller saknas.

Svår tillgång till fastigheten - ibland behöver föraren en åtkomstkod för att komma in i byggnaden. Se till att du tillhandahåller denna information när du gör beställningen, annars kommer föraren att lämna och ett nytt leveransförsök planeras till ett annat datum.

Markerad som ej leveransbar - när paketen når den första depån, skannas de. Om leverans företagets anställda misstänker att de innehåller begränsade föremål (litiumbatterier, etc), är paketen markerade som ej leveransbar.

Väderförhållanden - ibland kan oförutsedda situationer som ligger utanför transportörens kontroll påverka leveranstiden. Dåligt väder kan blockera vägarna eller sakta ner transporten och orsaka försenad leverans.

Strejker - i vissa länder påverkas logistiksektorn särskilt av denna sociala händelse.

Tillfälliga tekniska problem - under sådana omständigheter underrättas kunderna om problemet och får en ny leveranstidsuppskattning.

Budförare har en förutbestämd rutt - tiden när ditt paket levereras beror på om din adress är i början eller i slutet av hans rutt. 

Om du känner dig osäker eller om du vill veta mer angående hur våra återförsäljare hanterar leveransen av din beställning kan du nå Panprices support team på support@panprices.com eller eller ringa oss via +46 72 848 6354.

VISA
mastercard
Klarna
Trustpilot