Panprices Logo
Suomi
Från fritidsintresse till frilansprojekt - En intervju med Elliot

Från fritidsintresse till frilansprojekt - En intervju med Elliot

Avatar
Marcus • 
Mar 26

Elliot är idag 20 år och har varit aktiv inom video och fotografi i drygt 5 år. Han blev inspirerad som många andra av Youtube, som sedan ledde honom till hans kreativa intresse.

Ett eller två två år senare när han fick en kamera av sina föräldrar blev motivationen och intresset så pass stort att han bestämde sig att kameran alltid ska följa med, och under gymnasietiden hade Elliot med sig den i ryggsäcken nästintill varje dag. Efter ett tag började små gig att dyka upp, något som inte var planerat att han skulle börja jobba med under gymnasietiden. Han beskriver detta som den grundläggande orsaken till varför han skapar content idag och hur han kom in i det hela.

Men den längre historien är att Elliot har haft en videokamera i familjen under en längre tid som han brukade leka med och filma nästan allt med när han var mindre. Han förklarar att intresset kanske redan har funnits där under en längre period utan att kanske veta om det själv - inte förrän han blev äldre. 

Det coolaste projektet

En av de häftigaste projekten som Elliot har åtagit sig berättar han är en egenproducerad kortfilm "four months later". Det är en kort dokumentation av en resa han gjorde till Hawaii. Video är speciell då han har kombinerat gammalt videomaterial från 90-talet som hans pappa filmat, med hans eget material.

Han berättar att de filmer han producerar som kan kopplas till specifika minnen är de som blir något alldeles speciellt och något lite extra.

Nyproduktion på gång

Just nu jobbar Elliot på en ny kortfilm. Produktionen har pågått i lite mer än ett år och spelades in förra sommaren. Det finns inget riktigt datum för release än, men han berättar att det kan börja närma sig att filmen klarställs - kolla in Elliots instagramkonto när den släpps!

Snabba frågor och svar: 

1. Vilka är Elliots topp tre favoritbilder?
elliot bild 1
Skärmavbild 2020-07-01 kl. 09.33.59
elliot bild 2
Skärmavbild 2020-07-01 kl. 09.33.59
Elliot bild 3
2. Vad inspireras Elliot av?

Musik och världen. Naturen och arkitektur är två viktiga källor som han lätt hämtar inspiration ifrån, då han beskriver sig som en väldigt visuell och ljudkänslig person.

Något som inspirerat Elliot på senaste tiden är något som kallas “Five types of hobbies”, något han kan rekommendera berättar han.

1. En hobby som tjänar pengar: Många väntar tills de är pensionerade för att dyka in i saker de har en förmåga för. Gör det inte. Följ din passion och se hur den kan ge dig mat.

2. En hobby som bygger kunskap: Du är aldrig för gammal för att lära dig, och lärande behöver inte ens vara formellt. Ett nytt språk, en ny skicklighet eller helt enkelt hålla dig informerad om världshistoria, nyheter och händelser - möjligheterna är oändliga.

3. En uppgift som håller dig kreativ: Du kanske inte tycker att du är särskilt behändig med händerna, men det kommer du aldrig veta eller utveckla förrän du försöker göra något du tidigare inte skulle kunat tänka dig att försöka. Det spelar ingen roll huruvida du känner att du lyckas första gången, utan det handlar om resan dit.

4. En som håller dig i form: Rund är inte den form du vill vara i.

5. En som bibehåller din hälsa: Det är en av få saker som pengar inte kan köpa. I dessa osäkra tider är det dessutom ett stort plus att ha en god hälsa.

3. Första kamerautrustningen som Elliot ägde?

Elliots första kamerautrustning bestod av en Canon EOS 70D och DJI-drönare. Han berättar tyvärr att de blev stulna men att han var ganska glad att få uppgradera till en Fujifilm X-T3.

4. Elliots kamerautrustning just nu?

Elliot nuvarande kamera är en Fujifilm X-T3 och en DJI Mavic Pro 2.

Läs mer om Elliot kamerautrustning längre ner.

5. Drömkamera?

Om Elliot fick uppgradera till vilken kamera som helst och priset inte var ett problem skulle han välja en Fujifilm GFX 100.

Skärmavbild 2020-07-01 kl. 09.33.59

Elliot bästa tips: 

1. Säg JA: 

Säg ja till allt i början. Testa på nya saker och ta alla nya chanser som dyker upp. Största sannolikheten är att det blir som en snöbollseffekt där du blir rekommenderad och tilldelas nya uppdrag. 

2. Säg NEJ:

Sen kommer vi till en av det svårare sakerna vilket är att säga nej. Efter ett tag kan man inte säga ja till allt längre, utan man måste kunna organisera och strukturera upp saker och lära sig att säga nej till vissa saker. Elliot belyser vikten av att hitta det man är bra på inom den nischen man specialiserar sig inom, på de företag man vill jobba med. Lika viktigt menar han att det är att våga säga nej till saker som inte är relevant eller intressant för en, för att iställer kunna lägga tiden på det man vill syssla med. Det kan kännas tungt, men är en väldigt viktigt del för att komma vidare. 

3. Ha kul!

Se till att kul under och efter jobbet, med eller utan kamera. När man har kul går det mesta bra, och när saker och ting går bra så är det kul! 

Skärmavbild 2020-07-01 kl. 09.33.59

I Elliots "camera bag" finns det: 

Drönare Mavic 2 Pro:

Mavic 2 Pro är fortfarande DJIs mest imponerande konsumentdrönare hittills och är fortfarande det bästa allround-alternativet för de flesta. Dess 20MP en-tums sensor kan spela in utmärkta RAW-stillbilder och 4K-video, medan en mängd automatiserade fotograferings- och flyglägen kompletterar dess mycket bärbara formfaktor. 

Fujifilm X-T3

Fujifilm X-T3 är en högklassig och mångsidig systemkamera som klarar även de mest utmanande situationerna. X-T3 har en 26,1 megapixels APS-C X-Trans CMOS 4-sensor och en t.o.m. 3 gånger snabbare X-Processor 4-processor. Det gör det möjligt att filma 4K-videor med en hastighet på 60 bilder i sekunden och seriebildtagning med en hastighet på upp till 20 bilder i sekunden. 

Objektiv 

Vädersäkrat är prio ett för Elliot då vissa dagar inte alltid är det bästa vädret, och då är det viktigt att utrustningen fortfarande är säker.  

Kolla in all utrusning nedan eller läs vår blog post om "objektiven till fujifilm"

Skärmavbild 2020-07-01 kl. 09.33.59

Kolla självklart in Elliots Instagramkonto: @e.nyhlin