Panprices Logo
Suomi
Fujifilm X100V VS Fujifilm X-Pro3

Fujifilm X100V VS Fujifilm X-Pro3

Avatar
Marcus • 
Apr 9

Fujifilm X100V och Fujifilm X-Pro 3 är två grymma kameror som officiellt introducerades i februari 2020 respektive oktober 2019. X100V är en kompaktkamera med fast objektiv, medan X-Pro3 är en spegelfri systemkamera med utbytbart objektiv. Båda kamerorna är utrustade med en APS-C-sensor och erbjuder en upplösning på 26 megapixlar. Men vad mer återskiljer och förenas egentligen kamerorna av? 

Fujifilm vs fujifilm

Kroppsjämförelse

Gemensamt för kamerorna är att de erbjuds i två olika färger - svart och silver närmare bestämt - samt att de är vädertätade och därför blockerar smuts, vatten, snö och fuktighet från att skada kameraelektroniken. Vad gäller vikten är den svårjämförd eftersom Fujifilm x100v kommer med inbyggt objektiv, medan objektivet på Fujifilm X-Pro3 är utbytbart vilket innebär att denna kamera både kan väga mer och mindre än den förstnämnda. Det är däremot inte omöjligt att tippa på att x100v i majoriteten av fallen är lite lättare. För att jämföra de olika objektiven som passar X-Pro3 hänvisar vi dig dig till Fujinon X Lens Catalog. Vidare kan båda kamerornas batteripaket laddas med en USB-C-kabel vilket är tacksamt för fotografer på resande fot. X-Pro3 har därtill en cool display i mindre format som visar vilken typ av filmsimulering som används.

Fujifilm asd

Sensorjämförelse

Storleken på sensorn inuti en digitalkamera kan vara en av de mer intressanta aspekterna att ta hänsyn till inför ett kameraköp. En stor sensor kommer i allmänhet att ha större enskilda pixlar vilket ger en bättre lågljuskänslighet, ett bredare dynamiskt omfång och ett rikare färgdjup till skillnad från sensorerna med mindre pixlar tillhörande samma kamerageneration. Dessutom kan en kamera med större sensor erbjuda fotografen ytterligare kreativa alternativ när denne använder kort skärpedjup för att isolera ett motiv från dess bakgrund. Å andra sidan tenderar större sensorer att associeras med större, dyrare kamerakroppar- och objektiv.

X-pro 3

Båda kamerorna har en APS-C-sensor och en formfaktor (crop factor) på 1,5. Inom spektrumet av kamerasensorer placerar detta de undersökta kamerorna inom samma kategori som kameror med medelstora sensorer som syftar till att skapa en balans mellan bildkvaliet och bärbarhet. Ytterligare en likhet mellan dessa Fujikameror är att de har ett inbyggt bildförhållande (sensorbredd till sensorhöjd) på 3:2.

När det kommer till chipsetteknologin, använder X-Pro3 en mer avancerad bildbehandlingsmotor än X100V som är fördelaktig för brusreduceringen, färgnoggrannheten och den allmän snabbheten. 

De två kamerorna delar inte bara samma sensorstorlek, utan erbjuder också en identisk upplösning på 26 megapixlar. Likheten i sensorspecifikationerna innebär att både X-Pro3 och X100V har samma pixeldensitet, liksom samma pixelstorlek. Det bör dock noteras att X100V är en något nyare modell än X-Pro 3 som därmed kan vara något mer teknologiskt avancerad. Därtill är det värt att nämnda att ingen av de två kamerorna har ett filter som motverkar lågupplösningsfel installerat, så de kan fånga alla detaljer som sensorn läser av.

Fujifilm X-Pro3 har en ISO-känslighet från ISO 160 till ISO 12800, vilken kan utökas till ISO 80 till ISO 51200. Fujifilm X100V har samma ISO-inställningar.

Många moderna kameror kan inte bara ta stillbilder utan även spela in videor. De två kamerorna har båda sensorer vars läshastighet är tillräckligt snabb för att fånga rörliga bilder, och båda erbjuder samma filmspecifikationer (4K / 30p).

Jämförelse av funktioner

X-Pro3 och X100V är lika i form av att båda har en elektronisk sökare, vilket är användbart när du ska fotografera i starkt solljus. Dessutom har sökarna en identisk upplösning på 3,69 miljoner bildpunkter. Till skillnad från X-Pro3, har X100V en inbyggd blixt. Denna blixt är dock inte särskilt kraftfull, men kan vara användbar i vissa situationer. Båda kamerorna som jämförs har en elektronisk slutare, vilket möjliggör en helt tyst fotografering. Detta är dock mindre lämpligt för fotografering av rörliga föremål (risk för rullande slutare) och fotografering med konstgjorda ljuskällor (risk för flimmer).

Fujifilm X-Pro3 och Fujifilm X100V har båda en inbyggd intervallmätare. Detta gör det möjligt för fotografen att fånga tidsinställda sekvenser på bild, som till exempel en solnedgång eller månuppgång, utan att köpa en extern kameratrigger och tillhörande programvara.

När det gäller lagring av bilddata skriver både X-Pro3 och X100V sina filer till SDXC-kort. X-Pro3 har dubbla kortplatser, vilket kan vara mycket användbart om ett minneskort inte skulle fungera. Däremot har X100V bara en kortplats. X-Pro3 stöder UHS-II-kort (på båda kortplatserna), medan X100V endast stöder UHS-I-kort.

Slutsats 

Båda kamerorna erbjuder professionell kvalité som jag likt andra kameror skulle kunna använda till ett gig eller liknande. Däremot skulle jag säga att X-Pro3 är mer “pro” än x100v, och det menar jag på både ett positivt och negativt sätt; låt mig förklara. Eftersom det är möjligt att byta objektiv på X-Pro3, kan den användas i fler olika situationer då den stöder användade av olika objektivlängder. Detta till skillnad från x100v som har ett fast objektiv som jag därför skulle använda mer som en dag-till-dag-kamera.

På något sätt känns den kameran en enklare kamera att bara ta med sig. Jag tror det är också varför dem här två kamerorna existerar och varför fujifilm inte bara gjort en av dem. Ett till exempel är att x100v har en inbyggd blixt vilket gör den till en kamera man lätt kan ta med till en fest där belysingen kanske är dålig - något som inte X-Pro3 har. Detta då X-Pro3 är en professionell kamera som namnet tyder på, och om du är i behov av en blixt för fotografering i professionella sammanhang behövs istället en extern blixt som i de flesta fallen är mycket bättre än en inbyggd blixt hittills någonsin kan vara. 

Sammanfattningsvis skulle jag säga x100v är känns mer som en point-and-shoot-kamera som du enkelt kan ta med dig var som helst, medan X-Pro3 upplevs mer som en konkurrent gentemot Sony A6600 som är mer till för den som planerat hur och när kameran ska användas.