5 tips på hur du kan ta riktigt bra bilder med mobilen

5 tips på hur du kan ta riktigt bra bilder med mobilen

Avatar
Eden lev • 
Aug 19

Genomsnittlig lästid: 2 min

Även om du är en fotograf och har en värstingkamera är det ibland lättare att ta bilder med mobilen istället för att bära med sig en kamera. Men hur lyckas man få bra bilder med mobilen? I det här inlägget listar vi 5 tips på hur du kan fota med mobilkameran men ändå få riktigt bra bilder.

1. Undvik att zooma för mycket. Märker du att bildens kvalité blir sämre när du zoomar? Det bästa är ju såklart om man kan komma närmare objektet som man vill fota, men framförallt: Zooma inte för mycket! Om du inte kan komma närmare objektet och telefonkameran inte har jättebra zoom blir det oftast bättre resultat om du tar en vanlig bild och sedan beskär bilden i efterhand.

2. Utnyttja det naturliga ljuset. Försök att använda naturligt ljus till så stor grad som möjligt då mobilens blixt är oftast inte något att skryta med. Vill du ta produktbilder, eller bilder på saker med en enhetlig bakgrund? Kolla Pinterest, där finns massor med tips på hur man kan fixa snygga bakgrunder till sina bilder. Exempelvis har Fstoppers tipsat om hur man enkelt kan fixa en enhetlig bakgrund. Se bild nedan.

3. Rengör mobilkameran. Mobilen är tillskillnad från kameran med överallt och har oftast inget skydd för kameran. Detta leder till att kameran blir smutsig vilket försämrar bildkvalitén. Att rengöra linsen kan verka enkelt men sanningen är att det ofta glöms bort. Använd en glasögonduk eller en mjuk t-shirt, men glöm inte att blåsa på kameran först så att inte sandkorn ligger på skärmen och repar den.

4. Skapa häftiga skuggor. Genom att använda exempelvis persiennerna, ett palmblad eller en te-sil kan du skapa skuggor som gör bilden lite extra intressant. Se tillexempel bilderna nedan.

5. Använd porträtt-läge på telefonen. De flesta nyare telefoner har porträttläge på telefonen, detta är perfekt att använda om du vill ta kort på ett objekt i fokus och ha en suddig bakgrund. Det måste inte vara ett ansikte, utan på de flesta mobiler fungerar det med andra saker också.

Har du provat något av tipsen? Skicka resultatet till oss på våra sociala medier eller mejla dem till suuport@panprices.com för en chans till att få en shoutout!

Håll dig uppdaterad genom att följa oss på FacebookInstagram och regelbundet kolla vår blogg.


Relaterade inlägg:

Vilken kamera passar dig? - Kameraguide Del 2

Allt om objektiv - Kameraguide Del 3

Latest blog posts