Panprices - Foto-Guide - ISO, Aperture, Shutter
Panprices Logo
English

Foto-Guide

Avatar
Marcus  • 
Feb 16

Välkommen till en ny liten mini serie "Foto-Guide"

I foto-Guide kommer vi att a ge ut tips på hur man kan bli bättre på att fotografera.

Det finns tre inställningar på en kamera som man bör bemästra inför ens fotografering - vilket är ISO, Apertur och Shutter. Tricket för det bästa fotot är att hitta en balans mellan de  tre inställningarna, eller att välja en som ska styra de andra inställningarna. Till exempel om du vill ha mycket bokeh:a, så vill du ha en hög apertur. Så bör du därefter justera dina andra inställningar så att bilden inte blir för överexponerad. I det här fallet - höja slutartiden och minska ISO. Om du fotograferar något som rör sig snabbt eller liknande, så vill du ha en kort slutar tid för att minska mängden ljus som kommer in i sensorn. Minskar man däremot sluttiden - så kan bilden till följd få en mörkare ton. vilket man kan justera med hjälp av apertur eller ISO,  för att återge ett mer jämnt ljus i bilden. 1. ISO: ISO mäter hur snabbt en digital sensor eller en rulle film kan registrera ljus. Skalan brukar oftast vara från 100-1600 på en normal spegelreflex kamera, men dagens spegelösa kameror som Sony a7 mark III kan uppnå en ISO skala mellan 100-51200. ISO skalan ökar gånger vis, så en bildsensor som är inställd på ISO 200 är dubbelt så mycket exponerad för ljus än en som är inställd på ISO 100. Att justera ISO-inställningen inför fotografi kommer alltså att göra bilden ljusare eller mörkare. En för hög ISO kan däremot påverka upplösning på bilden. Men var inte rädd för att experimentera. Dagens kameror som Sony a7 mark III är väl utrustade för att hålla kvalité och prestera med en hög ISO nivå.

2. F stop / Aperture: Apertur- eller så kallat bländarvärde är när irisen i kameran som är öppen eller stängd. Det innebär även hur mycket ljus som släpps in och kan påverka hur blurry din bakgrund är, eller så kallat bokeh:a. Med andra ord handlar det om objektivets iris om den är mycket öppen (släpper in mycket ljus) eller om den är mindre öppen (släpper in mindre ljus). Detta kommer att påverka djupet i bilden men även hur objektivet fokuserar.

Desto lägre aperture till exempel f/2,8  ger mer bokeh:a, något som många fotografer gärna vill ha för porträttfotografering. Hög aperture till exempel f/16 är där emot något som många landskaps- eller naturfotografer gärna vill ha, då nästan allt i bilden är i fokus.

3. Shutter / slutartid: Slutartid är den bestämda tid som sensorn ska utsättas för ljus. Desto längre slutartid du väljer, desto mer ljus kommer sensorn att utsättas för och tvärt om. En kort slutar tid innebär att mindre ljus kommer in i sensorn.

Du kanske har hört talats om lång exponering, något som många astrofotografer talar om, och använder sig utav. En lång exponering är när slutar-tiden är lång och innebär att sensorn utsätts för en större mängd ljus under en lång period - kanske en minut eller längre. Nackdelen med en lång exponering är att man inte kan hålla i kameran, då bilden kan lätt påverkas negativt av skakningar. Kameran måste därmed stå på ett stativ för att få bästa resultat. En kort slutartid är däremot något som är intressant om man tar fotografier inom sport, eller på objekt som rör sig snabbt. Då vill man minska skakigheten så mycket som möjligt. Slutartidens skala är i sekunder, så med andra ord är en slutartid på 60 sekunder en lång exponering medans en slutartid på 1/8000 är en snabb slutartid. En vanlig slutartid brukar vara runt 1/100.