Panprices - Intervju med jägarinnan Sara Leppänens

Intervju med jägarinnan Sara Leppänens

Avatar
Tiba • 
Jan 26

Genomsnittlig lästid: 4 min

Sara Leppänens intresse för jakt började 2011. Två år senare bestämde hon sig att ta jägarexamen och börja sitt jaktäventyr. I det här inlägget tar Sara med oss på sin resa där hon delar med sig av sina visioner, tips och rekommendationer till nyblivna jägare!

”Det är bara jag och naturen”, säger Sara. Lugnet, frisk luft och tystnaden i skogen är några av delarna som ingår i jakten. Men det är långt ifrån allt! Det är mycket som plötsligt kan hända på ett ögonblick. Spänningen som blir under en jakt går inte att beskriva. Man måste uppleva det.

När vi frågar Sara vilken typ av utrustning som är viktig för jägare understryker Sara vikten av att ha bra kläder & skor, jaktradio för att kommunicera med andra i laget, hörselskydd, handkikare och såklart ett vapen. En handkikare är ett extra viktigt verktyg då det används för att bättre kunna se vilket sorts djur som kommer och om det är skjutbart. Sara tillägger också att det alltid är bra att ha något varmt att dricka och något att äta under passet. Det kan bli långa timmar. ”Varför inte choklad, frukt, macka eller lite godis?”, säger hon och skrattar.  

Utöver det som Sara nämnde tidigare så använder Sara handkikare och kikarsikte ifrån märkena Bushnell och Leopold, samt jaktradion är ifrån märket Genzo. Sara understryker å andra sidan att jaktutrustning varierar mycket från jägare till jägare, alla utrustningar passar olika jakttyper och beror helt enkelt på jägarens jakttyp. Om man t.ex. vill jaga i kvällstid eller tidigmorgon innan solen går upp så är det bra med en handkikare och/eller kikarsikte som har funktionen med nattläge och om man har en jakthund så ska man använda en GPS-sändare på hunden. Det finns speciella halsband för endamålet. För det är inte kul när hunden springer bort och man inte kan hitta sin hund. Dessutom så behövs en skyddsväst (inte till alla hundar behöver det) som skyddar hundarna emot vargangrepp eller för vildsvinens betar vid vildsvinsjakt.

När vi frågar Sara om hennes drömjakt så svarar hon att hon inte riktigt fått uppleva ett nervkittlande äventyr ännu men drömmer om att kunna åka på en jaktresa utomlands, t.ex. till Afrika. ”Det skulle verkligen vara en spännande resa, lärorik också”, säger hon.

Sara ofta jagar tillsammans med hennes lagmedlemmar. De brukar träffas ungefär två gånger per år (utanför jakten) för att laga/fixa slaktboden, göra iordning pass och vid årsmöten. När det kommer till jakt så träffas dom på älgjaktsveckan och på helgerna för att jaga tillsammans. Älgjakten som jag jagar mest håller på mellan oktober till sista februari.  

På frågan om vilka råd och tips som Sara skulle ge till personer som är intresserade av att börja jaga så säger Sara att det är bra att följa med någon som är kunnig i jakt och för att lära sig att det finns olika jakttyper. Inom jakt finns det nämligen åtta olika former och därför är det viktigt att lära känna dem och vilken typ som passar en bäst. En har alltid chans att prova vilken jakttyp som en önskar sig att välja.”Allting beror på vad man är intresserad av”, säger Sara. Det är bara att utforska och fråga runt bland experter och kunniga när man behöver hjälp och tips. Sara tipsar också om att kika på facebook eller googla fram om man har några frågor, där finns nämligen massor med kunskap att hämta.

Det var allt vi hade att bjuda på denna gång och vi hoppas att du har lärt dig något nytt av den här intressanta intervjun med Sara. Glöm inte att följa henne på hennes Instagram där ni kan ta del av hennes intressanta jaktupplevelser! In och följ och inte minst, stort lycka till!

Håll dig uppdaterad genom att följa oss på FacebookInstagram och regelbundet kolla vår blogg.