Panprices - Intervju med porträttfotografen Therese Asplund

Intervju med porträttfotografen Therese Asplund

Avatar
Tiba • 
Sep 11

Genomsnittlig lästid: 5 minuter

Porträttfotografen Therese Asplund började fotografera redan i 5-6 års åldern. Idag är hon en professionell fotograf och hennes talang för att fotografera magiska porträtt har gett henne möjligheten att kunna jobba heltid med sitt fotointresse. Vi har haft chansen att prata med Therese och hon berättar om hennes foto-business, hennes bästa tips för porträttfotografi och mycket mycket mer.

När Therese dyker upp på skärmen så är hon precis som vi tänkt oss efter att vi följt henne på Instagram: professionell, otroligt trevlig och kunnig med en passion för fotografi som lyser igenom. Hon börjar med att berätta om hennes första kamera, en Instamatic kamera som hon fick ärva från sin mormor redan i 5-6 års åldern. Sen den stunden har intresset för fotografi bara växt och hon började som liten spara alla födelsedags- och julklappspengar för att så småningom kunna köpa en ny, bättre kamera. Som 12-13 åring byggde hon en egen fotostudio, stylade och fotograferade hennes syskon.

När Therese blev lite äldre började hon så småningom jobba på en butik som sålde hemelektronik och hade fotografin som ett intresse på fritiden. Men när hon var mammaledig med sitt andra barn kände hon att det var dags att satsa helt och hållet på sitt intresse. Eftersom hon hade fotat under en längre tid och även tävlat tidigare så hade hon redan ganska mycket förfrågningar, vilket gjorde att övergången till heltidsfotograf blev ganska naturlig. Trots detta bemöttes hon med en del tvivel från hennes omgivning då många påpekade att Avesta, staden där Therese bor, är för liten för att hon skulle kunna försörja sig på fotografi. Men det stoppade inte Therese, utan hon valde att inte inrikta sig på endast porträttfotografi utan istället “vara den fotograf man behöver”. Så idag är hon bland annat både mäklarfotograf och produktfotograf utöver att fotografera porträttfoto. Dock är det främst porträtt-fotografin som hon visar upp utåt, tävlar med och det är även den som har lett till att hon har fått olika ambassadörskap. Utöver detta håller Therese även resor för fotografer och fotokurser.

När jag frågar Therese om hennes utrustning lyser hon upp. Hon berättar passionerat om hennes Nikon D850, hennes favoritkamera som hon är “helt förälskad i”. Vidare använder hon två andra kameror, en Nikon D810 och Nikon D750. När det gäller objektiv använder hon främst ett Nikon AF-S Nikkor 105mm f/1.4E ED och ett Tamron SP 24-70mm f/2,8. Hon säger att hennes Nikkor objektiv är fantastiskt om man vill jobba med kort skärpedjup. Hon har även ett Nikon 70-200 mm 2,8 objektiv som hon använder när hon fotograferar vigslar och vill kunna få bra bilder från lite avstånd.

Vi frågar även Therese vilken brännvidd hon skulle rekommendera vid porträttfotografering. Hon berättar att det är väldigt olika beroende på vilket slags porträtt man vill ta. Om man ska jobba med naturligt ljus i en rörig miljö är det bäst att ha en kort brännvidd för att få ett kort skärpedjup, sudda ut och lugna ner bilden. Men, man kan också uppnå samma effekt genom att använda ljus. Therese förklarar att hon jobbar mycket med studioblixtar även utanför studion. Då har hon istället en lite säkrare, brännvidd med lite längre skärpedjup. Så kort sagt: om miljön runt omkring tillför något till bilden så vill man kanske ha ett långt skärpedjup för att få in alla detaljer medan om man vill sudda ut bakgrunden är det bättre att använda ett kortare skärpedjup.

Men vad är viktigt att tänka på när man köper en kamera? Therese förklarar att det är jättesvårt att svara på för att när det kommer till systemkameror så är det både stor skillnad mellan modeller samtidigt som det inte är det. Främst beror det på vad man vill fotografera. Är det porträtt man vill fotografera så behöver man oftast inte ett superavancerat kamerahus, utan då är det bättre att lägga mer pengar på ett riktigt bra objektiv. Men om man däremot vill fotografera exempelvis sport så behöver man kanske ha ett bättre kamerahus för att säkerställa att kameran har en snabb sekvenstagning.

Till sist delar Therese med sig av sina absolut bästa tips för att få till ett lyckat porträtt:

1. Var ordentligt förberedd. Välj plats, ta testbilder, ha koll på ljuset så du är helt redo när modellen kommer. På så sätt kan du fokusera till 100% på personen.

2. Se personen som står framför dig. Titta modellen i ögonen, ge tydliga instruktioner, var närvarande och uppmuntra. Det är oftast det som är den lilla skillnaden som kommer göra bilden riktigt bra. För som fotograf vill man gärna att modellen ska ha en uppmärksam blick och inte se osäker ut. Det är nämligen så att de allra flesta, som inte är professionella modeller, kan nämligen tycka att det är lite jobbigt att stå framför kameran. I de fallen är det extra viktigt att ge stöd och bra instruktioner så att modellen ska känna sig bekväm.

3. Ha koll på ljuset. Ljuset är, förutom modellens uttryck, det som bygger porträttet och sätter tonen för hur bilden blir. Oavsett vilken ljuskälla man planerar att använda är det viktigt att ha koll på det så man kan ta vara på ljuset och använda det på bästa sätt.

Glöm inte att följa Therese Asplund på Instagram och kika även in på hennes hemsida HÄR!

Jämför priser på Nikon D850

Bildkälla: Therese Asplund

Håll dig uppdaterad genom att följa oss på FacebookInstagram och regelbundet kolla vår blogg.