Panprices Logo
DSLR vs Mirrorless

DSLR vs Mirrorless

Avatar
Sophia • 
28. huhtik.

De finns många debatter i fotoindustrin där det diskuteras ifall det är bäst med analoga eller digitala och manuella eller automatiska kameror. Den senaste heta diskussionen om kameratyper är däremot den om huruvida DSLR- eller mirrorless (spegellösa) kameror är mest fördelaktiga. 

DSLR-kameror har större kroppar, längre batteriliv, billigare objektiv, och har vanligtvist bättre prestanda i svagt ljus samt snabbare autofokus än kamerarivalen som är mirrorless. Spegellösa kameror är i regel alltså mindre och lättare och har bättre videoprestanda.

Om vi tittar på DSLR-kameror har det alltid varit lätt för konsumenter att välja ut den bästa. De är markerade som "professionella" kameror, även kallade prokameror. På senare tid har de mest imponerande kamerorna varit små jämfört med de klassiska DSLR-kamerorna, som t.ex Sony a7R II som har betydligt mindre kropp än de flesta andra DSLR-kamerorna. Sony a7R II börjar därför nu ändra många konsumenters delade åsikt om att större kamerakroppar är bättre, även om den större DSLR-kameran Nikon D5 fortfarande visar att DSLR presterar i samma höjd som tidigare.

dslr

Mirrorless kameror har alltid haft en förmånlig storlek, särskilt med Micro Four Thirds-formatet, som utlovade nästan lika hög bildkvalitet som ges i vanliga DSLR-kameror. 

Idag kommer du sannolikt att kunna hitta en mirrorless kamera som fyller alla nödvändiga krav en fotograf skulle kunna ställa på den. Men se till att du hittar en kamera som är bekväm för dig. Om en större DSLR-kamera känns bättre i handen, kan det hända att den extra vikten inte har en särskild stor betydelse.

Till skillnad från DSLR-kameror som använder sig av ett optiskt system, använder sig mirrorless kameror av en elektronisk sökare. Med andra ord har inte mirrorless kameror ett inre system med spegel och prisma som DSLR-kameror har, vilket innebär att denna kameratyp gör stora besparingar på utrymmet i kamerahuset. Däremot kräver spegellösa kameror en elektronisk sökare eller LCD-skärm för bildövervakning.

mirrorless

Vilken kameratyp tar bättre bilder?

Varken eller. DSLR- och mirrorless kameror erbjuder sina egna unika funktioner och uppdateras ständigt. Det verkar som att spegellösa kamerakroppar har fått mer uppmärksamhet i samband med några av de senaste funktionerna som har adderats, men det betyder inte att DSLR-kamerorna är ute ur spelet.

Vilken kameratyp ska du välja?

Välj den kamera som du känner dig mest bekväm med och/eller den som ger dig de funktioner du behöver. Om du behöver 4K-video och exceptionellt högupplösta stillbilder, kan din perfekta match vara en Sony a7R II. Om du istället vill fota sporter i en professionell miljö, kan en Nikon D5 vara precis vad du behöver. Ta reda på vad som är bekvämt och passar dina behov, och oroa dig inte över debatten om DSLR- kontra spegellösa kameror!

VISA
mastercard
Klarna
Trustpilot